NRK Meny
Normal

Nå vil ingeniørene ha kommune-jobber

Flere sørlandskommuner sliter med å rekruttere ingeniører, men krisen i oljebransjen vil trolig gjøre det enklere å rekruttere disse fagfolkene. Det mener ingeniørenes fagforening NITO.

Mange kommuner har slitt med å få ingeniører til ledige stillinger i teknisk sektor. Nå kan situasjoen i oljebransjen endre på dette.

Ordfører i Lindesnes kommune Janne Fardal Kristoffersen (H) sier det er en stor utfordring å skaffe kvalifiserte ingeniører til ledige kommunale jobber.

– Det er sånn i små kommuner at vi faktisk sliter litt med å få ingeniører, sier hun.

Kristoffersen sier kommunen har sett seg nødt til å lyse ut stillinger flere ganger, fordi det ikke er kvalifiserte søkere.

– Vi har flere ganger hatt problemer med å få ingeniører og vi har vært nødt til å lyse ut stillinger både to og tre ganger. Det har også vært ganger hvor det ikke har vært ingeniører som har søkt på ledige stillinger, sier ordføreren.

Kristoffersen avviser at mangel på ingeniører går utover tilbudet og servicen til befolkningen i kommunen.

– Nei, overhodet ikke. Vi har dyktige folk og de gjør en kjempegod jobb. Vi leverer gode tjenester, men vi ser at vi er sårbare og vi ser at det kunne ha vært gunstig med større fagmiljøer, sier hun.

Tror på en endring

Trond Markussen

President i NITO Trond Markussen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Men økt arbeidsledighet i oljesektoren vil nå kunne føre til at flere nyutdannede ingeniører og erfarne ingeniører i oljebransjen søker seg til kommunale jobber.

Det tror president i fagforeningen NITO, Trond Markussen.

– Når vi tidligere spurte studentene hvor mange som kunne tenke seg å jobbe i kommuner, så var det under 3 prosent som mente kommunen var en attraktiv arbeidsplass. Men nå ser vi en endret situasjon. I tillegg får man en gruppe ingeniører i petroleumsnæringen som også kan være attraktive og aktuelle for kommunene, sier Markussen.

Han peker på at det er de små kommunene som sliter med å rekruttere fagfolk.

– Det er de små fagmiljøene som sliter med å rekruttere og sliter med å beholde ingeniørkompetanse, sier han.