Nå sliter også voksne med «nettbrettnakke»

Tidligere har man hørt at ungdommer sliter med nakkeproblemer etter timer foran elektroniske skjermer. Nå står også foreldrene i kø hos behandlerne.

Created by InfoDispatcher

Bruk av nettbrett og mobiltelefon kan gå hardt utover nakken, noe som fører til at mange oppsøker behandling for såkalt «nettbrettnakke».

Naprapat Kennet Gard sier folks plager ser ut til å ha endret seg etter at nettbrett og smarttelefoner ble allemannseie.

Finland Supercell

Tidligere har man hørt at barn og unge får nakkeproblemer som følge av timer foran duppedittene. Nå melder også voksne seg i kø hos behandlere.

Foto: Milla Takala / Ap

Nakkeskader har eksplodert

– Tidligere var det hovedsakelig problemer med korsryggen folk oppsøkte hjelp for. Nå har det eksplodert med nakke og skuldre, sier Gard.

Han mener problemene skyldes den vedvarende stillingen med hodet lett fremoverbøyd når man kikker ned på telefonen eller nettbrettet.

– For å holde hodet oppe må muskler i nakken holde igjen når hodet faller fremover, forklarer naprapaten.

– Når stillingen varer over flere timer hver dag, blir det slitsomt. Det er da man ofte får smerter i musklene og stive ledd, sier Gard.

Verst for eldre nakker

Stadig flere barn og unge sliter med vonde nakker, men det er ikke bare ungdommen som sitter timevis med bøyd nakke over nettbrettet eller smarttelefonen. Eldre nakker tåler stillingen dårligere enn yngre.

– Har man fylt 50 år er nakken noe stivere av natur, men de får problemer med å få full bevegelighet i muskulatur og ledd. Noe som lett kan gi slike plager, sier Gard.

– Ta pauser

Naprapaten oppfordrer til å ta pauser, gå turer og gjøre små nakkeøvelser for å unngå «nettbrettnakke». For å advare mot selve bruken av nettbrett og mobiltelefoner, ser han blir vanskelig.

– Ja, det blir jo stadig mer populært. Mine foreldre fikk hvert sitt nettbrett til jul, så jeg har vel snart dem også på benken her, sier han.