Nå skal hoggormen forskes på

Ved å radiomerke hoggormer skal forskere finne ut om den giftige, men fredede ormen vender tilbake dersom du frakter den bort.

Ved å radiomerke hoggormer skal forskere finne ut om den giftige, men fredede ormen vender tilbake dersom du frakter den bort.

Foto: Anne Wirsching, NRK

Ti hoggormer fra bymarka i Trondheim skal radiomerkes og forskes på. Radiomerkingen foregår i Dyreparken i Kristiansand i disse dager.

– Hoggormen må være i full narkose og sove godt, før vi kan operere inn en sender, sier leder for dyreavdelingen i Dyreparken, Rolf Arne Ølberg.

Når operasjonen er utført og senderen på plass under skinnet, skal ormene tilbake til Trondheim.

Dag Dolmen

Førsteamanuensis ved seksjon for naturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet, Dag Dolmen.

Foto: Geir Mogen

Kartlegger hoggormens bevegelser

Signalene fra senderen fanges opp av en bærbar parabolantenne. Det gjør at forskerne kan følge og kartlegge ormens bevegelser.

– Vi må gjøre dette etter hamskiftet om våren, ellers risikerer vi at ormen mister skinnet og dermed også senderen, sier biolog Dag Dolmen ved NTNU i Trondheim.

Det er første gang denne metoden brukes i Norge, og NTNU-forskere skal følge hoggormene gjennom hele sesongen.

– Vi vil se hvor stort område de sprer seg over, og hvilke maksimalavstander vi kan oppdage. Vi vil se hvilke naturtyper de like å tilbringe sommeren i, sier Dolmen.

Hoggorm

Foto: Anne Wirsching, NRK

Foto: Anne Wirsching / NRK

Skal flytte ormene

Noen av ormene skal settes ut noen kilometer unna stedet de overvintret. Så skal forskerne følge med på om de etablerer seg på den nye plassen, eller om de trekker tilbake til utgangspunktet.

– Kunnskapen vil bidra til at folk over hele landet kan lære hvordan de bør forholde seg til hoggormer, sier Dolmen.

Hoggormen er fredet og det er forbudt å ta livet av den. Men ifølge Dolmen er det noen unntak. Det gjelder om man får en orm på trappa eller helt inntil huset.

Dolmen sier at de får de mange spørsmål om hva man skal gjøre når man opplever nettopp dette.

– Vi oppfordrer til å frakte ormene noen kilometer av sted, så kommer de antakelig ikke tilbake. Men det har vi ikke hatt vitenskapelig belegg for å si, sier Dolmen.

Holder gnagerbestanden nede

Dolmen er opptatt av å bidra til å bevare hoggormen, som har forsvunnet fra de nordligste områdene.

– Hoggormen er et nyttedyr som stabiliserer økosystemet. Den holder blant annet smågnagerbestanden nede, og spiser mange mus. Så det er ingen grunn til å ta livet av en hoggorm som kommer i din vei, sier Dolmen, og legger til at alle arter i naturen er med på å holde orden på økosystemet.

Bli med inn i ormebolet

Filmer innsiden av ormebolet

SE VIDEO: Bli med når programleder Line Jansrud og hoggormekspert Dag Dolmen gikk inn i ormebolet med endoskopikamera.