Nå skal forskerne kartlegge fritidsfisket

Det er stor interesse for fritidsfiske her i landet og Havforskningsinstituttet i Flødevigen i Arendal ønsker nå å kartlegge omfanget av dette fisket.

Stein Grønberg

Stein Grønberg er en ivrig hobbyfisker og merker en økende interesse for fisking.

Foto: Kjell Pedersen / NRK

Verdensmester i fluekasting og hobbyfisker Stein Grønberg mener interessen for fritidsfiske er økende.

Grønberg driver en spesialforretning i Kristiansand for hobbyfiskere.

– Interessen er klart økende. Det er veldig mange som bruker mye tid på å fiske. Og her på Sørlandet har vi så mange muligheter. Vi har mange ferskvann, flere lakseelver og vi har sjøfiske. Så nesten uansett hvor du bor så har du kort vei til et sted å fiske, sier han.

– Bruker folk mye penger på fiskeutstyr?

– Ja, jeg overlever i alle fall, sier Grønberg lett lattermild.

– Hvem er det som driver med hobbyfiske?

– Det er alt fra skoleungdommer til pensjonister som fisker. Så fritidsfiske er noe alle kan drive med, sier Grønberg.

Vi har et veldig behov for mer kunnskap om fritidsfisket og verdien av dette i et samfunnsøkonomisk perspektiv.

Forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet

Forskermøte om fisking

Alf Ring Kleiven

Havforsker Alf Ring Kleiven.

Foto: Havforskningsinstituttet

Havforskningsinstituttet ønsker nå å kartlegge omfanget av fritidsfiske og i disse dager arrangerer Havforskningsstasjonen Flødevigen en workshop om fritidsfiske i Norden.

– Det kommer deltagere fra Sverige, Finland, Danmark, Grønland og Norge for å diskutere fritidsfisket i Norden. Og i den anledning skal vi ha litt feltarbeid og skal ut å fiske i dag.

Det sier havforsker Alf Ring Kleiven.

Han sier Norden og Norge er et populært område å utøve fritidsfiske.

– Det er veldig populært å fiske i Norge og det er ingen andre land i verden som har like stor andel av befolkningen som fisker. Så vi har et veldig behov for å få mer kunnskap om hvor mye som blir fisket og hva verdien er av det i et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Kleiven.

– Født med fiskestang i hånda

44 prosent av Norges befolkning sier at de fisket i 2014 og 33 prosent av de spurte sier at de har fisket i sjøen, ifølge Kleiven.

– Totalt ligger vi opp mot 30 millioner fisketurer som utføres hvert år, så det er en enorm aktivitet. Vi liker å si at nordmenn er født med ski på beina, men vi kan også si at nordmenn er født med fiskestang i hånda, sier han.

Han sier kartleggingen av fritidsfisket er en krevende oppgave.

– Vi er et komplisert land med spredt befolkningsstruktur, vi har høy aktivitet og mange arter det fiskes på. Så det er en stor faglig utfordring å gjøre dette på en vitenskapelig god måte, sier han.

Havforskningsinstituttet jobber nå med en søknad til Norges forskningsråd.

– Vi må følge opp mange fiskere gjennom et helt år og vi må gjøre telefonundersøkelser og feltarbeid. Så det er et komplisert arbeid som står foran oss, avslutter Kleiven.