NRK Meny
Normal

Nå rives Fuhr-bygget etter 18 års kamp

Den tradisjonsrike vinkjelleren har vært gjenstand for debatt i mangfoldige år. Onsdag startet «knusekjeften» arbeidet med å rive bygget.

Nic Fuhr om rivingen av det omstridte bygget i Grimstad

Nic. Fuhr var den siste som produserte vin i lokalene til Fuhr i Grimstad.

Det hjalp ikke med verken fakkeltog, protester eller over 1000 medlemmer i Facebook-gruppen «Stopp riving av vinkjelleren i Grimstad». Onsdag startet rivingen av den seks etasjer høye vinkjelleren fra 1923.

I 2002 sa politikerne i Grimstad ja til å rive den tradisjonsrike vinkjelleren. 14 år senere skal bygget jevnes med jorden.

– Det er trist, men nødvendig. Det har stått for forfall i mange år nå, og det lar seg ikke bruke til noen annet. Da må det ned for å kunne gjenskapes til noen nytt, sier Nic. Fuhr.

Han var den siste som produserte vin i lokalene til Fuhr i Grimstad i 1993.

– Vemodig

Fire timer forsinket, men absolutt på tide, mente Fuhr, da han ventet på at mer enn hundre år med familiehistorie skulle gå i bakken.

– Det er selvfølgelig vemodig, men det er dette vi har jobbet for å få til. En merkedag, slår Fuhr fast.

Fuhrs vinkjeller

Fuhrs vinkjeller har vært debattert i mange år.

Foto: Miriam Grov

Kommunestyret i Grimstad vedtok i oktober 2014 at Fuhr-bygget skulle rives, kun dager etter at omkring 100 personer hadde gått i fakkeltog for å bevare bygget.

– Det har vært noen ivrige forkjempere for å bevare bygget. Ingen har derimot kommet opp med en eneste krone for å bevare det, og da faller det på sin egen urimelighet, sier Fuhr.

Blir leiligheter

Riksantikvaren vurderte på et tidspunkt å frede den tradisjonsrike vinkjelleren i Grimstad, men trakk senere innsigelsen mot å rive bygget. Planene for tomta er imidlertid klare, ifølge Fuhr.

– Det blir leilighetsbygg. Det har vi jobbet for i snart 18 år, så endelig er vi kommet så langt at vi ser slutten av vinkjelleren og begynnelsen på leilighetsbyggingen.

Etter noen timers forsinkelser startet rivingen onsdag ettermiddag. Planen er at prosessen skal ta seks uker.

Eiendomsutviker Fred Ivar Haugen i Kruse Smith om rivingen av Fuhr-bygget.