NRK Meny
Normal

Nå kommer snøkaoset

Meteorolog Kristen Gislefoss varsler kraftig vind og 70 centimeter snø de nærmeste dagene.

Snøkaos
Foto: Rasmussen, Tore S. / SCANPIX

- Trykket i værlaget nå ligner veldig mye på det trykket vi hadde da det kraftige snøværet slo inn over Sørlandet i februar i fjor.

Det sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NRK Sørlandet.

Han sier vi kan vente omlag 60 til 70 centimeter snø i landsdelen de nærmeste dagene, og han ber myndighetspersoner i ulike etater om å forberede seg på uværet og kaoset som kan komme.

yr.no: Varsel for Aust-Agder . Vest-Agder .

Vegvesenet ruster seg

Distriktsvegsjef i Vest-Agder Johan Mjaaland sier værutsiktene ble gjennomgått på ledermøte i hans distrikt onsdag formidddag.

- Så snart det begynner å snø vil mannskaper være klare til å kontrollere vogntog som kommer med danskeferga fra Hirtshals for å stanse dem som ikke har gode nok dekk, sier Mjaaland.

Samtidig varsler vegvesenet nå alle de som har fått kontrakter på brøyting å være klare til innsats når det begynner å snø.

Lyspunkt

- Selv om mye av værutsiktene ligner på det som ga snøkaos i fjor er det et lyspunkt.

Det sier Jens Andersen ved vegkontoret i Aust-Agder.

- I fjor var all snøen som kom lett og den flyttet seg derfor raskt i store fonner. Nå er det tyngre snø som er i vente, sier Andersen.

Han er likevel forberedt på problemer dersom det både blir sterk vind og mye snø.

I en skvis

Sørlandet ligger i en skvis rent værmessig de neste dagene.

- Lavtrykk i vest og høytrykk i øst, kombinert med sterk kuling og nedbør vil kunne gi et skikkelig snøkaos, sier Gislefoss.

Han ber de som har ansvar i fylkene om å forberede seg og ta forholdsregler.

- Vogntog som kommer sørfra med fergen fra Danmark er neppe skodd for det føret som blir på vegene i landsdelen til helgen, sier Gislefoss.

Vanskelige føreforhold

Det er temperaturen som skaper problemene på vegene ifølge Gislefoss.

- Temperaturene vil variere og gi både snø, sludd og regn, og dette vil gi meget vanskelige kjøreforhold, sier Gislefoss.