NRK Meny
Normal

Nå kan flere overnatte i disse

Fylkesmannen får svært begrenset mulighet til å overprøve kommunen i sjøbodsaker. Det betyr at flere kan overnatte i dem.

Sjøboder
Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Regjeringen har gitt klar beskjed om Fylkesmannens rolle i saker som omhandler for eksempel sjøbodene på Flekkerøy i Kristiansand.

– Vi har fått nye politiske signaler om å være mer tilbakeholdne med påklager og innsigelser. Ved flertallsvedtak i kommunene skal terskelen for å overprøve disse være høy. Det har jeg nå formidlet til våre ansatte, forklarer Tom Egerhei, assisterende fylkesmann i Vest-Agder til Fædrelandsvennen.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) har ifølge nettavisen skrevet brev til alle fylkesmenn der han ber de være varsomme med å overstyre det lokale selvstyre i plansaker.

Statsråden gir instruks om at «innsigelsesmyndighetene viser stor varsomhet med å overprøve kommunestyrets politiske skjønn i lokale forhold.«, skriver avisen.

Skille mellom gamle og nye

Miljøverndepartementet satte i 2011 et skille mellom historiske og ikke-historiske sjøboder, hvor sistnevnte ikke var lov å overnatte i. Dette skille kan nå bli opphevet.

Den rødgrønne regjeringen krevde en opprydning i bruken av sjøbodene og åpnet for at eiere av eldre sjøboder skulle få lov til å overnatte i bodene. Nyere sjøboder skulle behandles strengere for å unngå at de ble brukt som hytter.

– Vi sier hurra, endelig er det noen som har skjønt det. Dette var også litt av vitsen med regjeringsskiftet, og det er et av de første synlige tegnene, sier Hans Otto Lund (H), gruppeleder og fungerende Kristiansands-ordfører til Fædrelandsvennen.