NRK Meny
Normal

Nå kan du reise til Oslo annenhver time

Fra i dag økes antall avganger mellom Oslo og Kristiansand fra fem til åtte. Det kan bety rundt 100.000 flere passasjerer innen 2017.

NSB Signatur tog

NSB øker antall avganger på Sørlandsbanen fra og med mandag.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

– Dette innebærer nesten en dobling av antall avganger mellom Kristiansand og Oslo. Det tror jeg mange som bruker toget er veldig glad for å få på plass, sier statssekretær Bård Hoksrud til NRK.no.

I dag var statssekretæren i Kristiansand for å markere at Sørlandsbanen får en langt høyere avgangsfrekvens enn tidligere. Økningen i antall avganger kom i forbindelse med statsbudsjettet.

Nær dobling

NSB øker antall avganger mellom Oslo og Kristiansand fra fem til åtte. I tillegg økes antall gjennomgående avganger mellom Oslo og Stavanger fra fire til sju hver dag.

Bård Hoksrud klipper snor jernbanestasjonen i Kristiansand

Statssekretær Bård Hoksrud.

Foto: NRK

Dette gjelder i utgangspunktet på hverdager, men frekvensen skal også øke noe i helgene.

Utvidelsen skal gi blant annet jobbpendlerne en ny og bedre hverdag. Regjeringen har tidligere sagt at de ønsker å legge vekt på en helhetlig samferdselsplanlegging med gode overgangsmuligheter, slik at passasjerene opplever en så sømløs reise som mulig.

– Vi er veldig stolte av at vi sammen med de forskjellige fylkeskommunene og kommunen har fått til et samarbeid med NSB som har resultert i dette tilbudet. Nå er det en realitet, og det kommer til å gi et langt bedre togtilbud til alle som bor på strekningen, sier Hoksrud.

100.000 flere togreisende

I utgangspunktet fjernes ingen stopp på ruten. NSB har tidligere anslått at det vil være rundt 100.000 flere togreisende i 2017. Til sammenligning var det 1 million reisende i hele 2013.

I september sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK at tiltaket koster rundt 20 millioner kroner.

Se video:

NSB med flere tog på Sørlandsbanen