NRK Meny
Normal

Nå fryser det til langs kysten

Det nærmer seg skøyteis flere steder langs kysten. – Men vær forsiktig, advarer erfaren fyrvokter etter båttur i helgen.

Is mot Torungen fyr
Foto: Knut Mørland

Flere dager med kuldegrader og flatt hav, gjør at det nå fryser til i bukter og viker langs kysten. Dette gjelder hele veien fra Søgne i Vest-Agder og oppover mot Oslofjorden.

Knut Mørland

Fyrforvalter ved Torungen fyr i Arendal, sier det må mange sammenhengende dager med kuldegrader til før sjøisen blir trygg å gå på. Han minner om at den fryser senere enn ferksvann, og at mange faktorer gjør den utrygg.

Foto: Leif Dalen / NRK

Det meldes kaldt også de neste dagene, noe som kan gi muligheter til å gå på skøyter på sjøisen.

– Det er en mektig, ganske sjelden og flott opplevelse, men vær nå endelig forsiktig, sier fyrforvalter i Arendal Knut Mørland.

– Vær forsiktig

Både lørdag og søndag var han ute i båt. På ett døgn frøys det igjen flere steder. Søndag kjørte han fra Torungen fyr til Fevik, og det var såkalt tallerkenis hele veien.

Lørdag prøvde han å gå til Havstad i Tromøysundet for å fylle diesel, men måtte gi opp på grunn av is.

– Når det er så kaldt som nå, og ingen bølger brekker opp isen fryser det fort til, sier Mørland.

Torungen fyr vinter

Vinteridyll ved Torungen fyr.

Foto: Knut Mørland

Hverken han eller vakthavende ved Meteorologisk institutt kan si noe sikkert om hvor lang tid det tar før isen er tykk nok til å gå på.

– Men jeg vil si at folk ofte er for tidlig ute. Det må være is på minst ti centimeter. Sjøen kan ha strømmer, som gjør at isen kan være tykk nok et sted, og bare tre centimeter tykk rett bortenfor, sier Mørland.

Han ber folk være forsiktig og følge med på endringer. For noen år siden så han selv noen gå tur med barnevogn på isen, som dagen etter var helt borte.

– Det er fint å fiske på isen, men ta hensyn. Vent gjerne en dag ekstra, og ha alltid med ispigger i snor rundt halsen, sier den erfarne brukeren av skjærgården.

Fryser til is Kristiansand

Her fryser det til mellom Bystranda og Tresse i Kristiansand.

Foto: Thomas Sommerset

Båter kan fryse til

I Kristiansand er det nå i ferd med å fryse til i Topdalsfjorden. Redningsselskapet må ut fra kaia i Marvika hver dag for å holde det åpent.

Søndag tok RS 155 Bendt R. Rasmussen turen til Høllefjorden i Søgne, og de så at det fryser til flere steder.

Skipper Terje Skaret ber folk se ekstra etter båter som ligger ute, så ikke systemer for selvlensing fryser igjen.

– Større båter bør ha på varme for å unngå frostskader. Og når dette slår over til mildvær, kan snøen på båtene bli vel tung, sier skipper Skaret.

Gaute Meistad på RS 127 Ryfylke i Mandal opplyser at de på søndag tok turen vestover til Spangereid uten å se særlig mye is.

Bilder fra Instagram:

Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold
Laster Instagram-innhold