Hopp til innhold

Nå er de enige om sammenslåing

Ordførerne i Arendal, Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad er torsdag blitt enige om en intensjonsavtale om kommunesammenslåing. Kommunestyrene skal ta endelig beslutning.

Intensjonsavtale om kommunesamanslåing

Her skriver de fem ordførerne i Arendal, Tvedestrand, Vegårshei, Gjerstad og Risør under en intensjonsavtale om sammenslåing.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Ordførerne i Gjerstad og Tvedestrand, Inger Løite og Jan Dukene, sier ja til en ny storkommune.

Ordførerne i Risør, Arendal og Vegårshei vil avvente behandlingen i kommunestyrene. Torsdag ettermiddag undertegnet de intensjonsavtalen.

– Nå skal vi gjennom en prosess videre med folkemøter, og vi skal innhente opplysninger. Så skal den endelige avgjørelsen taes senere. Men jeg stiller meg bak avtalen som ligger, sier tvedestrandsordfører Jan Dukene til NRK.

Storkommune i Aust-Agder

62 000 innbyggere

– Jeg vil nok gå hjem til mine i kommunestyret og Gjerstads befolkning å anbefale at vi må gå for dette. For fortsatt å levere gode tjenester trenger vi å få en mer solid økonomi, som jeg tror vi vil få i en større kommune, sier Gjerstad-ordfører Inger Løite.

Storkommunen får eventuelt 62.000 innbyggere. Den nye kommunen opprettes fra 2020.

Kommunestyret skal ha 59 medlemmer. Kommunedelsutvalg skal vurderes som en av flere muligheter for å sikre nærdemokrati.

Risør skal holde folkeavstemning. Det skal ikke Gjerstad. De andre kommune har foreløpig ikke bestemt seg.

Per Lunden, Kirsten Helen Myren, Robert Nordli, Inger Løite og Jan Dukene

De fem ordførerne før avtalen ble undertegnet torsdag. Fra venstre: Per Lunden (Risør), Kirsten Helen Myren (Vegårshei), Robert Nordli (Arendal), Inger Løite (Gjerstad) og Jan Dukene (Tvedestrand.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

Uvisst hva kommunen skal hete

– Vi har vært med på noe historisk, sa rådmann i Arendal, Harald Danielsen.

Den administrativ og politiske ledelsen skal legges til Arendal, hvis Tvedestrand, Risør, Vegårshei og Gjerstad og Arendal slås sammen til ny storkommune.

Arendalsordfører Robert Nordli fikk gjennomslag for dette under forhandlingene i Tvedestrand i formiddag.

Hva kommunen skal hete, er ikke klart. Det skal avgjøres innen april neste år. Men det er bestemt at den ikke skal hete Arendal.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste