Nå bør du ha kjæledyrets papirer i orden

I ukene som kommer skal Mattilsynet ha flere kontroller på fergekaia i Kristiansand. Da gjelder det å ha papirene i orden på reisende kjæledyr.

Kontroll av kjæledyr

I år som i fjor intensiverer Mattilsynet kontrollene i sommer.

Foto: Mattilsynet

For at du skal få ta med deg kjæledyret inn i landet, er det mange ting som må være på plass.

I sommer er det spesielt hunder som skal kontrolleres.

– Vi tar stikkprøver av dyrene. Vi sjekker at papirene er i orden og at de oppfyller kravene, sier fungerende distriktsleder i Mattilsynet, Gunn Kristin Osaland.

Hjerteskjærende scener

Det hender ofte at hundeeiere får seg en støkk når de kommer til kaia. Mange har overhodet ikke tenkt på at det finnes egne regler for kjæledyr.

Ifølge Osaland blir det mange hjerteskjærende scener.

– Vi har eksempler på familier som har tatt med seg hele familien inkludert hunden på dagstur til Danmark. Når de så skal tilbake til Norge, får de ikke ta med hunden hjem fordi papirene ikke er i orden.

Osaland

Fungerende distriktsleder i Mattilsynet, Gunn Kristin Osaland.

Foto: Robert Ilievski

Hun anbefaler hundeeiere å gå inn på Mattilsynets nettside. Der er det informasjon om gjeldende regler. Det bør imidlertid gjøres i god tid før reisen.

Varierende regler

Reglene for å ta med kjæledyr, varierer fra land til land. Reiser man fra Danmark til Norge, er det noe man må passe på.

Hunden må ha et pass som er utstedt av en veterinær og hunden må ha et ID-merke som knytter den til passet. Dette er vanligvis en micro-chip som er festet under huden. Hundeeieren må også ha papirer som viser at hunden har tatt vaksine mot rabies og at den har tatt en ormekur.

I verste fall kan hunden bli avlivet.

Ifølge Osaland får hundeeieren tre valg. Det ene er å reise tilbake. Det andre er å sette hunden i isolat. Er det en ormekur som mangler, kan man tilkalle veterinær for å gi hunden det. Hunden må være på kaia i ett døgn før eieren kan få den tilbake.

Er det rabiesvaksinen som mangler, er det straks verre. Da må hunden sendes til et godkjent isolat der den må være i minst tre uker. Dette må hundeeieren selv betale for.

Avliving er det siste alternativet.

– Et karanteneopphold blir dyrt. Hvis hundeeieren ikke vil eller ikke har mulighet til å betale for det, er avliving siste utvei, sier Osaland.

Skal kjøre på rødt gjennom tollen

Selv om kontrollene intensiveres nå i sommersesongen, gjennomføres det kontroller av Tollvesenet hele året. I sommersesongen bidrar Mattilsynet med egne kontroller.

Har du med deg hund, skal du kjøre på rødt gjennom tollen.

– Alle som har med dyr skal kjøre på rødt. Det er det mange som ikke vet, sier Osaland.

Mattilsynet kommer til å stoppe biler i begge køene. Kontrollene starter denne uka og skal gjennomføres i seks uker framover.