Nå blir det kunstsilo. Mannen som startet det hele syntes kunst var kjedelig

I dag ble det endelig avgjort – Sørlandets Kunstmuseum setter i gang byggingen av Kunstsiloen til 600 millioner kroner i Kristiansand. De heftige diskusjonene i forkant overrasket investor Nicolai Tangen.

Kunstsiloen i Kristiansand

STARTER BYGGING: Den gamle siloen på Odderøya i Kristiansand, skal nå bygges om til en kunstsilo. Det vil koste 600 millioner.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK Luftfoto

– At det skulle bli så mye rabalder, hadde jeg aldri trodd.

Sørlending og investor Nicolai Tangen snakker om oppstyret rundt den planlagte Kunstsiloen i Kristiansand. Det hele var hans idé.

Etter å ha samlet kunst i 25 år, satt han med den største samlingen av nordisk, modernistisk kunst. Så begynte han å tenke på hva han skulle gjøre med livsverket.

Han sier det var ment som en hyggelig gest, da han bestemte seg for å gi bort en samling verd flere hundre millioner til hjembyen Kristiansand. Da Kristiansand Høyre så foreslo å gjøre om en gammel silo til et bygg som kunne huse verkene, kom reaksjonene.

Heftige diskusjoner

Det ble begynnelsen på en lang konflikt mellom de som likte ideen og de som slett ikke gjorde det. Det har blant annet blitt sagt at kunstsamlingen slett ikke er noen gave til byen og at investerte penger heller burde blitt brukt på barn.

– Det har vært heftige diskusjoner i byen, sier kulturredaktør i Fædrelandsvennen Karen Kristine Blågestad.

Hun sier at befolkningen er delt i saken, slik det ofte pleier å være når det gjelder store kulturbygg. Hun tror det vil endre seg.

– Det er mye motstand og krangling før det vedtas, men når bygget endelig står der er byen stolt av sin nye institusjon, sier hun.

Ble mer synlig

Da det stormet som verst, så Nikolai Tangen at det var nødvendig å gjøre noen endringer. Han, som lenge hadde levd et ganske anonymt liv og trivdes med det, valgte å bli mer synlig.

– Når man skal gi bort noe som er såpass profilert, må man vise hvem man er og hvilke intensjoner man har. Ellers blir man enda mer mistenkeliggjort, sier han.

Nicolai Tangen

Investor Nicolai Tangen har bidratt med 400 millioner til Kunstsiloen som skal bli en realitet.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– Det var så forferdelig kjedelig

Tangen vet at kunst kan splitte og sier at det er noe som skjer i alle land.

Han vet også at det ikke er noen selvfølge at alle liker kunst. Han har selv vært én av dem.

– Moren min dro meg med på alle kunstmuseer i Europa. Det var så forferdelig kjedelig, sier han.

Men morens påvirkning, fikk ham etter hvert til å skifte mening.

– Sånn er det gjerne med ting foreldre prøver å banke inn i hodet på barna sine. Plutselig sier det poff og så er bare interessen der.

Tangen tror Kunstsiloen kan bli mye bedre enn mange har forestilt seg. Han ønsker et spektakulært museum med fantastiske utstillinger, og tror det er det som må til for å få skeptikerne til å endre mening.

Museumsvert Mai Linn Tronstad og styreleder Stein Olav Henrichsen i Sørlandets Kunstmuseum er glade for at Kunstsiloen blir en realitet.