Nå åpner Sørlandets sprekeste sykkelløype

På tirsdag åpner Sørlandets eneste terrengsykkelløype i sitt slag i Tveit i Kristiansand.

I Tveit alpinbakke er det nå laget ny sykkelløype med svinger og hopp ned bakken.

– Dette er en dritkul løype. Over all forventning, sier Morten Sundstøl Trædal som har testet løypa og filmet en av sine turer.

Det hele startet i fjor da ildsjel og initiativtaker Hilde Sangesland Strædet kontaktet Tveit skisenter og syklistene fikk lov til å bruke skitrekket noen ganger i løpet av sommeren for å lettere komme seg opp i bakken. De bygde en provisorisk sykkelløype som mange benyttet seg av.

– Det viste seg å være mange flere interesserte enn jeg trodde. Det ble rett og slett skikkelig populært. Da bestemte vi oss for å søke om midler til å bygge en helt ny skikkelig løype.

Og støtte fikk de. Gjensidige stiftelsen sponset med 350.000 kroner. I tillegg fikk Tveit skianlegg 100.000 kroner i støtte til ny skitrekk-motor, som går saktere slik at syklistene lettere kommer seg opp bakken.

– En arena som samler mange

Hilde Sangesland Strædet i NM terrengsykling

Hilde Sangesland Strædet i aksjon under NM i terrengsykling

Foto: Magnus Lindaas

Strædet som selv er norsk og nordisk mester i terrengsykling peker på at en slik løype er noe Kristiansand har manglet.

– Det har blitt så ekstremt populært med stisykling og jeg tror at det bare kommer til å bli enda mer populært. Denne løypa kan også bli en treningsarena for Kristiansands Cykleklubb i fremtiden.

Eneste på Sørlandet

Den én kilometer lange sykkelløypa på Tveit er den eneste av sitt slag på Sørlandet. Det finnes flere mindre løyper, blant annet i Arendal, men ingen som er så profesjonelt laget hvor man også kan bruke skitrekk

– Jeg tror dette blir et kjempepositivt bidrag til sykkelmiljøet, sier Strædet og legger til at hun er veldig spent på hvor mange som kommer til å bruke løypa.

Syklister i Tveit-løypa

Ivrige terrengsyklister som gleder seg til åpningen: Fra venstre: Niklas Halvorsen, Morten Sundstøl Trædal, Joakim Schjøtt og Hilde Sangesland Strædet

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Vil ha flere jenter

Hilde Sangesland Strædet

Hilde Sangesland Strædet har lagt ned mange arbeidstimer i sykkelløypa i Tveit.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

Målet vårt er å få flest mulig til å sykle her, sier Strædet som legger til at med den nye løypa og heis-traseen vil løypa kunne brukes både av erfarne terrengsyklere og de som ikke er så erfarne.

– Man trenger ikke å ha den dyreste og fineste sykkelen for ha det gøy der. Det er en veldig fin løype å sykle ned på, med vanlig sykkel også.

– Jeg håper også dette kan få flere jenter til å begynne, fordi det er ikke akkurat overflod av jenter som driver med den type sykling, sier Strædet.

Ildsjelene er utrolig viktige

Snorre Pedersen

Snorre Pedersen har laget mange løyper for terrengsykling.

Foto: Privat

Snorre Pedersen har lang erfaring med konstruksjon av terrengsykkelløyper rundt om i landet, og har blant annet bygget Norges største terrengsykkelanlegg på Hafjell. Han har den siste tiden vært i Kristiansand for lede byggingen av løypa på Tveit.

– Gjengen i Kristiansand er skikkelig ivrige. De har stått på med dugnader og vært utrolig hjelpsomme. Så har vi lært dem litt bransjetriks underveis så de kan bygge litt selv også.

– Ståpåviljen fra ildsjeler som Hilde har alt og si. Uten sånne folk så stopper Idretts-Norge