Fanget levende sølvkveite

Sølvkveita som ble fanget på Flekkerøy onsdag kveld klarte seg gjennom natten, men døde torsdag formiddag. Sølvkveite i levende live regnes som en sensasjon.

Sølvkveita som ble fanget på Flekkerøy onsdag kveld klarte seg gjennom natten, men døde torsdag formiddag. Sølvkveite i levende live regnes som en sensasjon.

Sjelden fisk

– Den hadde en skade i øyet og hører jo ikke til oppe i overflaten. Så det var ikke overraskende at den døde, sier Kjell Åge Andersen.

Fædrelandsvennen kunne seint onsdag kveld fortelle om fiske-sensasjonen på Flekkerøy. Nita Andersen gikk og fisket i Lindebøkilen da hun fikk se noe stort og sølvfarget i vannet like ved land.

Etter resolutt opptreden med en stor håv ble fisken tatt på land. Atlanterhavsparken i Ålesund er ikke i tvil:

– En sensasjon

– En verdenssensasjon. Det er drømmen å ha en slik i akvariet. Vi hadde betalt mye for å få en slik levende, sier daglig leder Tor Erik Standal i Atlanterhavsparken i Ålesund til Fædrelandsvennen.

Spørsmålet onsdag kveld var om dypvannsfisken ville overleve natten. Det gjorde den så vidt, men så var det altså slutt.

De ytterst få eksemplarene som tidligere har dukket opp i Sør-Norge har vært døde eller døende.

– Vi oppdaget fort at den mista litt fargen, den var helt sølvblank i starten, sier Andersen, som først trodde det var snakk om en sildekonge.

Tatt avstøpning

Sølvkveita kan bli opptil tre meter lang. Den lever normalt på 200 til 900 meters dyp og er utbredt fra Madeira i sør til Island i nord. Men leveviset til fisken er en gåte, blant annet fordi den knapt er fanget i levende live.

– Jeg leste litt på nettet om denne fisken, og den skal visst av og til gå til overflaten for å spise. Det er vel det som har skjedd, sier Andersen.

Nå har han tatt avstøpning av fisken, som dermed havner på veggen.