NRK Meny
Normal

Nekter å svare på hvorfor han måtte gå

Audun Myhre, som forrige uke ble vraket som generalsekretær i Sjømannskirken, vil ikke si hva han svarer dersom et nytt styre vil ha han tilbake. En «munnkurv-avtale» gjør at Myhre heller ikke kan si noe om hvorfor han måtte gå.

Generalsekretær i Sjømannskirken Audun Myhre

Kristiansanderen Audun Myhre trakk seg sist uke som generalsekretær i Sjømannskirken. Hvorfor han måtte gå, vil han ikke si noe om. Grunnen er at Myhre har inngått en avtale med hovedstyret der de har blitt enige om ikke å kommentere saken ytterligere.

Foto: Øyvind H. Sæthre

Sjømannskirken er i hardt vær om dagen. Kristiansanderen Audun Myhre, som har vært generalsekretær i over fire år, ble i forrige uke bedt om å trekke seg. Begrunnelsen skal være uenighet med hovedstyret om hvordan kirken skulle drives i fremtiden.

De ansatte har gitt uttrykk for at de ønsker Myhre tilbake. Lørdag ble det kjent at styrelederen trakk seg. I går kom også nyheten om at hele styret i Sjømannskirken går av.

– Vil ikke si noe som kan påvirke avgjørelsen

«Jeg registrerer at det styret som ba meg om å slutte, nå selv trekker seg på grunn av håndteringen av denne saken. Jeg håper dette bidrar til en nødvendig ro og avklaring»

Audun Myhre

I juni skal et nytt styre velges. Den tidligere domprosten fra Kristiansand vil ikke si hva han svarer dersom det nye styret ønsker Myhre tilbake som generalsekretær.

– Jeg er sikker på at det nye styret vil håndtere dette på en god måte og at de finner den personen de mener er best egnet. Jeg vil ikke si noe som kan påvirke den prosessen, sier Myhre til NRK.

Når det gjelder nyheten om at resten av styret i Sjømannskirken nå har valgt å trekke seg som følger av bråket rundt oppsigelsen av Myhre, sier han følgende:

– Jeg registrerer at det styret som ba meg om å slutte, nå selv trekker seg på grunn av håndteringen av denne saken. Jeg håper dette bidrar til en nødvendig ro og avklaring. Sjømannskirken trenger det nå.

Konstituert styreleder Nora Blaasvær har gitt følgende begrunnelse for hvorfor resten av styret nå har valgt å trekke seg.

– Sjømannskirken har en situasjon hvor hovedstyret anser ikke å ha nødvendig og tilstrekkelig legitimitet for å ivareta styreansvaret, skriver Blaasvær i en pressemelding.

Avtale om å være taus

Begrunnelsen for hvorfor Myhre trakk seg var ifølge en pressemelding «ulike syn på hvordan Sjømannskirken skal ledes og utvikles fremover». Mange har etterlyst en mer utfyllende forklaring, men foreløpig har ingen ønsket å kommentere saken ytterligere.

Myhre ønsker heller ikke å utdype hvorfor han måtte gå overfor NRK og viser til en «munnkurv-avtale» med ledelsen.

– Det er inngått en avtale mellom meg og hovedstyret der det har blitt sagt at vi ikke skal kommentere denne saken noe ytterligere. Den avtalen velger jeg å være lojal mot, svarer han.

Hvem var det som ønsket å inngå denne avtalen?

– Det ligger i sakens natur at jeg ikke kan kommentere det.

Er det uheldig å inngå slike avtaler?

– Den type spørsmål ønsker jeg ikke å kommentere nå.

– En sak uten «vinnere»

Sjømannskirken har 200 ansatte og virksomhet i 80 land. Lørdag 14. juni innkalles det til ekstraordinær generalforsamling i organisasjonen for å velge et nytt hovedstyre.

Myhre ønsker nå ro rundt situasjonen.

– Sjømannskirken trenger ro for å kunne konsentrere seg om de viktige arbeidsoppgavene som løper i hverdagen. Dette er en sak som ikke har noen «vinnere», men jeg håper at alle gode krefter kan gå sammen for å bidra til at Sjømannskirken kan fortsette å drive det flotte arbeidet sitt og utvikle seg i den retningen man ønsker, sier han.

Takknemlig for støtten

Han legger ikke skjul på at den siste uken har vært tøff.

– Når ting skjer så brått som dette er det klart at det er krevende. Samtidig er jeg veldig takknemlig for all den støtten jeg har fått både fra ansatte og mange andre den siste uken.

Hva vil du nå gjøre?

– Det vet jeg ikke. Dette skjedde så brått. Jeg har derfor ikke fått planlagt veien videre, avslutter han.

Myhre er utdannet prest og har vært generalsekretær i Sjømannskirken siden 1. oktober 2009. Før det var han domprost i Kristiansand. Myhre er også kjent som fotballspiller i Start og som daglig leder for den samme klubben.