Disse værsakene preget 2014

Snø, varme, skypumper og flom. Sørlandet hadde mye forskjellig vær i 2014. Dette er noe av det vi husker best.

Kavalkade bilde vær

Sørlendinger opplevde det meste av vær i 2014.

Foto: NRK

1. Snøkaos på fjellet

Snø på Bortelid

Snøkaos på fjellet

Foto: Atle Skoglie

Mange av hytteturistene på fjellet på Sørlandet sa at de ikke kunne huske maken til snø som de så i februar 2014. Noen hevdet det var 60 år siden sist de så slike snømengder. Snøen kom i store mengder, den var tung, og den førte til store skader på hytter i fjellet.

2. Skypumpene i Arendal

Skypumpe

Skypumpene i Arendal

Foto: Dag Sigmund Ringen

Folk på Sørlandet kastet fra seg det de hadde i hendene da de så enorme skypumper i horisonten. Slike skypumper, som beveger seg fra havet mot land, er kraftige, roterende luftsøyler oppstår over hav og innsjøer. Til og med tøffe fiskere sa at de var engstelige da de så pumpene. Veldig mange filmet skypumpene da de danset mot land.

3. Rekordvarme juli

Sommer i Sør-Norge

Rekordvarme juli

Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet

Tropenetter, minimalt med nedbør og rekordhøye temperaturer i sjøen gjorde juli 2014 til den varmeste på 100 år. Juni var ikke mye dårligere, også da ble det satt rekord i 2014. Men det var ikke bare sommeren som var varm. Med en gjennomsnittstemperatur på 2,3 grader over normalen for hele landet var det aldri registrert en varmere vår i Norge.

4. Flommen på sykehuset

Ødelagt trimrom på Sørlandet sykehus i Kristiansand
Foto: Thomas Sommerset / NRK

Enorme nedbørsmengder i flere dager i november førte til at et lite vann gikk over sine bredder på høyden i skogen bak sykehuset i Kristiansand. Det førte igjen til oversvømmelse i kjelleren på sykehuset. Vannet stod 70–80 centimeter opp på veggen i underetasjen. En tett rist var årsaken til at vannet gikk over sine bredder. Sykehuset fikk skader for mellom 50 og 60 millioner kroner.

  • Les saken: Enorme ødeleggelser på sykehuset etter flom
    De helt spesielle skypumpene ble sett utenfor Arendal 24. juni. Mange tok videoer av naturfenomenet. NRK Sørlandet har satt sammen noen av filmene som vi fikk inn fra Arendalsdistriktet denne dagen.