NRK Meny
Normal

Fikk prøve karamellkran

Forskningsdagene klarte nok å skape en god del nye forskerspirer lørdag.

Gabriel Bergman Henriksen og Elisabeth Brenne

Gabriel Bergman Henriksen prøver å få karamellkrana til å fange en karamell, mens Elisabeth Brenne kommer med gode råd.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Forskningsdagene 2009 er nå i gang over hele landet og i Kristiansand var det lørdag mange barn og voksne som fikk prøve seg på forskjellige aktiviteter i forskningens tegn.

SE BILDENE: By full av aktivitet

Forskningsdagene Kristiansand

Telt på telt med ulike aktiviteter på Torvet i Kristiansand.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Gabriel Bergman Henriksen smilte stort da han fikk prøve en minirobot laget av studenter ved Universitetet i Agder på oppdrag fra Origo.

Roboten var ikke mindre enn ei karamellkran, og med en styrespak kjørte Gabriel gripekloa bort til den utvalgte karamellen, grep tak i den og styrte den bort mot boksa der han kunne få tak i den.

Les mer om Forskningsdagene her .

Karamelljakta tok litt tid, for litt vanskelig var det også. Krana må nemlig styres med minst to knapper samtidig, som en sikkerhetsinnstilling.

– Kjempegøy! mente Gabriel om oppfinnelsen.

Dermed har kanskje Elisabeth Brenne i Origo, som leverer verktøy for styring og overvåking av prosesser i oljevirksomhet og smelteverk, skaffet seg en framtidig kollega.

Økt forståelse

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner inviteres til å vise fram sin virksomhet.

Festivalen arrangeres av Norges forskningsråd, i samarbeid med universiteter, høgskoler, forskningsinstitutter, biblioteker, muséer og næringsliv.

Målsetningene for festivalen er blant annet å vekke nysgjerrighet, interesse og forståelse for forskning og forskningens resultater hos folk flest, formidle hva forskningen betyr for oss i vårt daglige liv, og bidra til rekruttering av unge til forskning.

Kari Fiskvatn lager insektssuger

Kari Fiskvatns innsektssugere var svært populære. Særlig gøy var det kanskje å kunne lage insektssugerne selv.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

Kari Fiskvatn ved Agder naturmuseum fikk kanskje også rekruttert noen nye innsektsforskere. I alle fall var bordet hennes med insektssuger-verksted veldig populært.

– Ved å suge i det ene røret her, suges insektene inn i boksa gjennom dette andre røret, forklarer Fiskvatn til en av forskerspirene.

På posten for fornybar energi og vindkraft, var Viktoria Tømmesland en av flere som nærmest tømte seg selv for energi.

Hun tråkket i vei på en sykkel, for å produsere nok energi til å få en ball opp gjennom et rør ved siden av sykkelen. Hele to ganger måtte hun gjennom prosessen, for å skaffe lillesøster - som var litt for kort i beina - også en premie.

Viktoria Tømmesland

- Åh, nå er jeg sliten. Men jeg klarte det, sier Viktoria Tømmesland.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK