NRK Meny
Normal

Mye avfall langs kysten

Det blir stadig mer søppel langs kysten. I dag var miljøvernminister Tine Sundtoft hjemme i Lillesand. Der fikk hun selv ta søppelposen fatt.

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft hjalp til å plukke søppel på stranda i Justvika i Lillesand.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– Her ser det ut til at noen har hatt en yoghurt-fest, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

Hun er i Justvika i Lillesand for å bidra i ryddearbeidet av stranda. Mer og mer søppel fyller den norske kysten. Dette var noe ministeren fikk oppleve da hun var med på å rydde i Justvika.

Vi dumper mest plast

– Det blir mer søppel fordi det blir mer og mer avfall i verden, og vi er for dårlige til å håndtere avfallet.

Sundtoft fikk se at folk ikke har noe problem med å ta med seg mat, spise den på stranda for så å ikke ta med seg søpla.

Årlig dumpes om lag 36 000 tonn søppel i norske farvann. Det aller meste av dette er plast.

– Vi vet at plasten blir til en såkalt mikroplast som fisken spiser. Vi kan også risikere at mikroplasten kommer i skalldyr som vi spiser, sier Sundtoft.

Ber regjeringen ta ansvar

Organisasjonen Hold Norge rent mener at problemet er nå så stort at vi ikke lenger kan la de frivillige ta støyten. I fire år har de hatt engasjerte frivillige til å stille opp med søppelsekker og plasthansker.

– Hvert år er vi ute og finner søppel som vi ser er flere år gammelt, og det lagrer seg opp over tid. Det er fordi vi ikke har et ordentlig system, sier kampanjeleder i Hold Norge rent, Mali Skogen.

Mali Skogen

Kampanjeleder for Hold Norge rent, Mali Skogen.

Foto: NRK

Nå ber de regjeringen om å ta ansvar for et spleiselag der stat, kommune og næringsliv bidrar med penger for å fjerne avfallet før det går for lang tid.

– Vi som er frivillige skal gjøre vår innsats, men det er et godt stykke igjen og vi trenger økt innsats fra Tine Sundtoft og regjeringen, sier Skogen.

– Det er et av flere gode konkrete forslag. Jeg tror at skal vi rydde opp i denne miljøutfordringen så krever det at vi som enkeltpersoner, kommune, stat og også de som jobber internasjonalt for å fjerne den søpla som kommer inn må gjøre mer, avslutter Sundtoft.