NRK Meny
Normal

Muslimer går fra KrF til Ap

Kristelig folkeparti i Kristiansand mister mange muslimske stemmer på grunn av moské-striden i sentrum.

Akmal Ali

Muslimer vil svare på KrFs manglende støtte til ny moské - med å gi sin stemme til Arbedierpartiet. Det sier Akmal Ali, nestforstander i Muslimsk Union Agder.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Akmal Ali

Akmal Ali spår muslimsk velgerflukt fra KrF - et parti mange muslimer har gitt sin stemme ved tidligere valg.

Foto: Sandra Mørkestøl / NRK
Her blir det ny moskè

Denne eiendommen strides det om. Her har Muslimsk Union fått klarsignal for å drive moské, i første omgang for fem år fram i tid.

Foto: NRK Sorlandet

– Tradisjonelt historisk har muslimene her i Vest-Agder stemt på KrF på grunn av gudstro. Vi har mye som er felles. Når det gjelder moralske verdier, etiske og samfunnsmessige verdier - står vi veldig tett sammen, og derfor har muslimer valgt å stemme på KrF.

Det sier nestforstander i Muslimsk union på Agder, Akmal Ali.

Skuffet over KrF

Men ved årets kommunevalg blir det trolig få muslimske stemmer til KrF. Skuffelse blant muslimene over KrFs holdning til ny moské i Kristiansand, vil ifølge Ali gi Arbeiderpartiet økt muslimsk støtte.

– Vi ble veldig skuffet da KrF gikk i mot mosképrosjektet. Ap har vært mest framme når det gjelder støtte til moskéen. Det kan være at de fleste muslimer nå vil velge å gi sin stemme til Ap i stedet for KrF.

– Betyr det at vi nesten kan snakke om en politisk folkevandling blant muslimer?

– I år er det slik. I år blir det desidert Arbeiderpartiet som får flere stemmer fra muslimer, sier Akmal Ali.

Også blant muslimer vil Ap få sympatistemmer på bakrunn av det tragiske som skjedde stemme i Oslo og på Utøya 22. juli.

– Muslimene er jo også velgere lik vanlige etniske nordmenn - og Ap får også sympatistemmer fra muslimske velgere, sier Ali.

KrF stemte mot moské

Muslimsk Union har i flere år jobbet med planer om ny moské. Eiendommen som de har brukt de siste 19 årene ble for liten og i vår kjøpte de en ny eiendom i Kristiansand sentrum, denne eiendommen ligger rett rundt hjørnet for dagens muslimske samlingssted.

Velforeninger og mer enn 200 naboer protesterte mot moskéen. Det ble blant annet hevdet at eiendommer ville kunne falle i verdi. Da saken kom opp for byutviklingsstyret i juni stemte FrP og KrF i mot dispensasjonen. KrF mener moskèen vil skape ulemper knyttet til støy, trafikk og parkering midt i det rolige boligområdet.

– Vi behandler alle likt

Grete Kvelland Skaara i KrF mener Ali Akmal har misforstått partiet i moské-saken.

Grete Kvelland Skaara

Grete Kvelland Skaara er KFs representant i byutviklingsstyret i Kristiansand.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det KrF har sagt i denne saken her, for dette går på en bruksendring av Henrik Wergelandsgate 79, og det er det fokuset vi har. Vi mener det ikke er riktig å legge et forsamlingslokale midt inne i dette boområdet hvor du har naboer veldig tett inn på deg, sier Skaara

– Muslimene har kanskje ikke følt at KrF har talt deres sak når de i lengre tid har jaktet på nytt lokale som kan brukes til moské?

– KrF behandler det muslimske samfunnet på lik linje med andre menigheter, sier Skaara.

– Ikke verre enn bedehus

Argumentene som ble brukt mot ny moské har blitt karakterisert som lite saklige av Jan Opsal, religionsforsker ved Misjonshøgskolen i Stavanger. Han tror ikke et nytt muslimsk aktivitets-senter vil føre til mye mer støy og trafikk i Kristiansand sentrum.

–Jeg tror det er er lite saklig grunnlag for å frykte at en moské vil gi mer trafikk og mer støy enn for eksempel et bedehus. Ut i fra det vi vet om aktiviteten ved moskéer i Norge. - så er det liten grunn til å frykte mer støy der enn i andre forsamlingshus, sa Opsal til NRK da moské-debatten raste i sommer.