NRK Meny
Normal

Musikalsk gladjente debuterer

Hun kaller seg ei gladjente fra Sørlandet som elsker å drive med musikk. Onsdag tar Elia Ardiles Tronstad fra Mandal med seg debutplata si på SørlandsScenen.

Elia Ardiles

Elia Ardiles Tronstad laget sin første låt som 4-åring.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Elia har drevet med musikk så lenge hun kan huske.

– Jeg tror jeg laget min først låt da jeg var fire år, smiler hun.

– Og jeg ble tidlig interessert i å lære meg å spille på pappas gitar. Det var mye musikk hjemme hos oss, så det smittet over på meg.

Elia Ardiles Tronstad bor i Mandal, men tolv år av livet har hun tilbragt i Argentina og hun er halvt argentinsk. På spørsmål om den argentinske bakgrunnen hennes har preget musikken hun lager, svarer hun både ja og nei.

– Det har alltid vært musikk hjemme hos oss, både her i Norge og i Argentina. Musikken min er ikke preget av den typiske argentinske rytmen, men det å vokse opp i to forskjellige kulturer har likevel preget meg musikalsk. Og spansken har alltid fulgt meg. Min første singel ble oversatt til spansk og ble spilt på radio i Argentina og jeg har litt spansk med i den ene teksten på EP-en min. Drømmen er å gi ut en hel plate på spansk en gang, forteller Elia.

Viktig med lokal støtte

Etter å ha bodd noen år i Oslo flyttet Elia tilbake til Mandal, og det er her hun har spilt inn debutplata si.

– Jeg trodde det ville være lettere å jobbe med musikken min i storbyen, men slik ble det ikke. Det var først da jeg flyttet tilbake til Sørlandet at det løsnet, sier hun.

Elia har samarbeidet med etablerte, lokale musikere på innspillingen. Hun har mandalitten Stein Austrud som produsent på plata, som har fått tittelen «Diamonds».

– Han har vært utrolig viktig for hvordan plata høres ut, skryter Elia.

– Jeg ble helt rørt da jeg hørte hvordan han har løftet låtene mine fra da jeg laget dem med bare gitar og sang, til det som er blitt det endelige produktet, sier en fornøyd debutant.

Det er det lille plateselskapet LL Records i Mandal som står bak utgivelsen av plata.

– Det at et lokalt selskap satser på artister fra nærmiljøet syntes jeg er både viktig og flott, sier Elia. Jeg er svært takknemlig for at de ville satse på meg som artist, slår hun fast.

Skriver om glede

Elia bruker stort sett det engelske språket når hun skriver tekstene sine.

– Jeg skriver om livet generelt, forklarer hun.

Elia Ardiles Tronstad

Elia Ardiles sier sangene hun skriver nå handler mer om glede enn tidligere.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Det handler om å ta vare på det som er ekte, på gode relasjoner og familie. Bruk tid på det som er viktig. Jeg mistet min bror i en ulykke i 2008. Det kan virke litt ironisk, men etter det som skjedde den gangen handler sangene mine mer om glede enn de gjorde tidligere.

– Man skal glede seg over det man har. Livet er uforutsigbart og kort og det har blitt viktig for meg å skrive sanger om alt som er bra, smiler Elia Ardiles Tronstad.
Og torsdag ettermiddag skal anmelder Øyvind Nyvoll vurdere sangene fra platedebutanten fra Mandal og Argentina.

– Jeg ble svært positivt overrasket over det hun presterer på debut-EP-en, røper han.