Hopp til innhold

Munnharpesmed i sjøkanten

Sven Håkon Jørgensen fra Saltrød i Arendal lager munnharper i sjøkanten. Munnharpemakere i Setesdal er den store inspirasjonskilden.

Sven Håkon Jørgensen

Sven Håkon Jørgensen i smia hvor han lager en ny munnharpe.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Sven Håkon Jørgensen fra Saltrød utenfor Arendal ser ikke på seg selv som spesiell, men det finnes ikke mange av hans slag i den delen av landet.

Mens munnharpesmeder og musikere som oftest står sterkest opp i dalene og inn i landet, går Svenn Håkon Jørgensen frimodig sine egne veier til tross for kystbefolkningens uvitenhet og mangel på interesse.

Stolt av smia

Det er ikke med liten stolthet Sven Håkon Jørgensen åpner døra til smia som ligger litt for seg selv på eiendommen hans.

Fylt med utstyr og redskap som skal til for å lage perfekte munnharper, står han ikke noe tilbake for den beste mester.

– Det er godt å jobbe i smia, sier Jørgensen nesten drømmende. Det gir en egen fred, og det er en egen atmosfære når du holder på med dette, sier han.

I det han er i ferd med å varme opp jernet for en ny produksjonsrunde, forteller han, at han ikke helt har holdt tellingen på hvor mange munnharper han har laget så langt.

Jørgensen konstaterer bare at han foreløpig ikke har nådd hundre, men gir klart uttrykk for at han er godt på vei.

Forbilder i Setesdal

Sven Håkon Jørgensen

Sven Håkon Jørgensen tester en av munnharpene han har laget, for å være sikker på at den låter skikkelig.

Foto: Yngve Stiansen / NRK

Mens munnharpetradisjonen nærmest er fraværende i kystnære områder, er dette en del av dagliglivet for mange i Setesdal.

Her finnes det flere personer som jobber med å lage munnharper, og noen av dem selger også sine instrumenter til kunder over store deler av verden.

Sven Håkon Jørgensen forteller at en av dem han kjenner godt, og som han også har stor tillit til når det gjelder å tilegne seg ny kunnskap, er mangeårig munnharpesmed, Bjørgulv Straume fra Brokke i Setesdal.

Jørgensen forteller at han selv har bodd flere år i dalen, og innrømmer at om det ikke hadde vært for hans tid der, er det vel også heller tvilsomt at han hadde vært bærer av denne tradisjonen fra hans bosted på Saltrød.

– Jeg har fortsatt veldig gode forbindelser med folk i Setesdal, forteller Jørgensen. Jeg kjenner alle de som driver der oppe veldig godt. Jeg besøker de regelmessig, og noen ganger får jeg også besøk fra Setesdal. Vi treffer hverandre, utveksler erfaringer og har det svært trivelig sammen, sier han.

Kjenner ikke munnharpa igjen

Etter at NRK hadde vært på besøk hos Sven Håkon Jørgensen måtte vi sjekke ut hvor sterkt munnharpetradisjonen i Arendal faktisk står.

Vi tok med oss et godt bilde av en munnharpe, som vi viste frem til tilfeldige mennesker på gata, men det ble mye undring og usikkerhet.

Forslag som nøkkel, trompet, hestesko og en del til en gitar var blant de forslagene vi fikk.

I rettferdighetens navn skal det nevnes at noen av de vi spurte faktisk visste at det var en munnharpe de så på bildet.

Mye arbeid

– Har du jobbet lenge med en munnharpe, og den fremdeles ikke er god, er det i grunn bare å bruke en time til, sier Jørgensen travelt arbeidende med et instrument.

Dette er kun en fritidsinteresse for Jørgensen, men det er riktig nok en interesse som tar ganske mye tid.

Han sier at det i gjennomsnitt går med cirka ti timer for hver harpe han lager.

– For meg er det viktig å lage noe som er vakkert, fortsetter den ivrige smeden. Det er i grunnen derfor jeg holder på med dette. Det gir meg så mye glede å lage dette, og det er det viktigste, avslutter han.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Sjimpanser på påskeeggjakt 00:55
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 02 0,87 kr
Dyrest kl. 20 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %