– Det var kanskje litt uheldig at disse flaggene hang oppe

På frigjøringsdagen 8. mai ble folk på vei inn til Kristiansand, møtt av vaiende, lyserøde flagg med navn og logo til den lokale iskremfabrikken.

Hennig-Olsen Is flagg

På frigjøringsdagen var det flagg med logoen til iskremprodusenten Hennig-Olsen Is som vaiet på Lundsbroa i Kristiansand.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Flaggene på Lundsbroa på en av innfartsårene til Kristiansand sentrum, var svært iøynefallende. At det var reklameflagg som prydet broa på frigjøringsdagen, var det flere som reagerte på.

Det skjønner driftssjef i Kristiansand parkvesen, Kurt Tange Jensen.

– Jeg har forståelse for det. 8. mai er en spesiell dag, og det var vel kanskje litt uheldig at disse flaggene hang oppe, sier han.

Definert som arrangementstenger

At flaggstengene benyttes til reklameflagg, har ifølge Jensen sammenheng med ulik praksis på flaggstenger kommunen har ansvar for.

Mens det på offisielle flaggdager heises norske flagg på stenger tilknyttet offentlige bygg, må ikke det gjøres på såkalte «arrangementstenger».

Flaggstengene på Lundsbroa er definert som arrangementstenger, noe som betyr at de kan leies til flagging i forbindelse med ulike arrangement.

Og det var nettopp det iskremprodusenten Hennig-Olsen Is As hadde gjort.

Paal Hennig-Olsen

Administrerende direktør i Hennig-Olsen Is AS, Paal Hennig-Olsen.

Foto: Hennig-Olsen

– Hennig Olsen Is ble stiftet den 5. mai, som var datoen nå på fredag. Det var grunnen til at vi hadde leid flaggstengene til våre flagg denne helgen, samt at vi ville sparke i gang iskremsesongen, sier administrerende direktør i Hennig-Olsen Is AS, Paal Hennig-Olsen.

At flaggene ikke var tatt ned til frigjøringsdagen, anser han som en liten glipp fra kommunens side.

– 8. mai er fredsdagen

I leilighetsbygg like ved Lundsbroa, er det mange som har satt opp flagg på balkongene i anledning dagen. Det har også 86 år gamle Arnfin Bergstøl gjort.

– Å flagge på 8. mai er viktig. Det er fredsdagen, sier han.

Bergstøl var en ung gutt i krigsårene og har mange minner fra krigen. Han forteller om faren som ble fengslet og svogeren som ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland.

Arnfin Bergstøl

Arnfin Bergstøl (86) markerer frigjøringsdagen med å henge opp flagg hjemme.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Selv om Bergstøl er opptatt av å markere dagen med flagg, bryr han seg ikke om reklameflaggene som vaier på Lundsbroa like ved.

– At det henger slike flagg på broa, spiller ingen rolle. Hennig-Olsen Is ønsker jo å få solgt så mye is som mulig. Selv er jeg veldig glad i is, så jeg synes det er helt greit, sier han.

NRK snakket imidlertid med flere som ikke syntes det var like greit, men ingen ville la seg intervjue.

Flagging 8. mai

I leilighetsbyggene ved Lundsbroa i Kristiansand hadde mange satt ut flagg i anledning frigjøringsdagen.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Tomme flaggstenger

Når NRK snakker med driftssjefen i Kristiansand parkvesen rundt lunsj, får vi beskjed om at flaggene med iskremfabrikkens logo er på vei ned.

– Hvorfor tar dere dem ned?

– Flaggene skulle være oppe i forbindelse med et arrangement i helgen. De burde kanskje vært tatt ned på søndag kveld, sier Jensen.

Ifølge ham skal flaggstengene stå tomme resten av frigjøringsdagen.

Hennig-Olsen Is flagg

Flaggene som prydet Lundsbroa fram til lunsjtid mandag, skal nå være tatt ned.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK