Hopp til innhold

Møte om eldrebølgen

40 deltakere fra Belgia, Nederland, Norge, Skottland og Tyskland er nå i Kristiansand for å diskutere eldrebølgen i Europa.

Eldreomsorg (illustrasjon)

Det blir stadig flere eldre i Europa og utfordringene diskuteres på møter i Kristiansand denne uka. (Arkivfoto)

Foto: Colour Box

Stadig færre yrkesaktive skal ta seg av en stadig eldre befolkning.

De demografiske endringene i Europa viser lave fødselstall, og mer enn en dobling av antall eldre over 60 år fra 2020.

Spørsmålet er hvordan man skal løse denne eldrebølgen som nå slår inn.

Denne uken er 40 deltakere fra Belgia, Nederland, Norge, Skottland og Tyskland samlet i Kristiansand for å drøfte hvordan offentlig sektor kan sikre arbeidskraft i framtiden, når eldrebølgen slår over Europa og Norge de neste tiårene.

Treårig prosjekt

DC NOISE (Demographic Change: New Opportunities In Shrinking Europe) er et treårig prosjekt i Nordsjøprogrammet, som er støttet av EU, og har et totalbudsjett på 6 millioner euro.

Ni regioner fra fem land i Europa arbeider sammen for å motvirke konsekvensene av den demografiske utviklingen.

Knutepunkt Sørlandet er eneste norske partner i prosjektet, med pilotprosjekter i Kristiansand kommune (Labour Market – arbeidsmarkedet) og Vennesla kommune (Senior Policy – seniorpolitikk).

- Kommunene må tenke helt nytt for å løse utfordringene eldrebølgen gir. Det er spennende å vise fram gode eksempler som Hovedgårdstunet i Vågsbygd. Her er seniorleiligheter bygd mellom omsorgssenter og sonekontor på den ene siden, og kommunale helsetjenester og handelsnæring i Vågsbygd senter på den andre siden.

Det sier Svein Øderud, som er prosjektleder for DC NOISE i Knutepunkt Sørlandet.