NRK Meny
Normal

Mørkt og melodiøst med Glittertind

Det blir melodiøse toner og mørke tekster når Torbjørn Sandvik fra Lillesand forteller om musikken til Glittertind på SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Glittertind

Glittertind. Øverst f.v Geirmund Simonsen, Stefan Theofilakis, Olav Renolen Nederst f.v Geir Holm, Torbjørn Sandvik, Bjørn Eide.

Foto: Fiona Sand

Gruppa Glittertind så dagens lys i Lillesand i 2001. Da satt seksten år gamle Torbjørn Sandvik på gutterommet sitt og lagde låter og bestemte seg for å danne eget band. Nå er han vokalist og låtskriver i gruppa som for litt siden ga ut sin første CD som fullt band.

– Bandet har heldigvis utviklet seg fra jeg startet. Nå er vi seks stykker og vi har base i Oslo, forteller Torbjørn Sandvik.

– Hvorfor navnet Glittertind?

Torbjørn Sandvik i studio

Torbjørn Sandvik i studio for å snakke om plata «Djevelsvart»

Foto: Novak Kristiansen/NRK

– Glittertind gir assosiasjoner til eventyr og folklore og jeg føler det passer godt til musikken vår, forklarer Sandvik.

– Dessuten syntes jeg det med fjell er en fin metafor. Det er tungt å komme seg opp på et fjell, men så blir du belønnet med et flott utsyn når du når toppen. Ordet Glittertind treffer meg på så mange måter og så er det jo et fint navn da, smiler Torbjørn Sandvik.

Mørke tekster og vakker musikk

– Plata til Glittertind heter «Djevelsvart» og ordet fant Torbjørn Sandvik i et dikt Jakob Sande skrev om fjellet Hornhelen. – Hornhelen er et fjell i Nordfjord der min far kommer fra, forklarer Sandvik. – Det er et stupbratt fjell og for meg blir det et bilde på hvor bratt livsreisen kan være og hvor langt ned i dypet du av og til kan falle. Musikalsk kan du si at vi tar lytterne med inn i et mørke på denne plata, forklarer han videre.

– Vi har latt oss inspirere av forskjellige sjangre i musikken. Det varierer fra låter som har tungrockelementer til mer visepregete sanger. Så det blir temaene om de mørke tingene i livet og folkemusikken som binder plata sammen.

Bearbeider tankene i tekstene

– Tekstene våre er på mange måter ganske mørke, men musikken er vakker og melodiøs. Vi har også vært bevisste på at det er stor forskjell på at noe er trist og sorgfullt og at det er depressivt. Hvis det er depressivt er det på en måte resignasjon. Jeg vil heller tenke på at det vanskelige er prosesser som livet byr på av og til, forklarer tekstforfatter Sandvik.

For noen år tilbake opplevde Torbjørn Sandvik at kjæresten hans ble alvorlig kreftsyk. Og årene med usikkerhet og behandling har preget tekstene han har skrevet på plata. – Heldigvis gikk det bra med henne, smiler han. Jeg er ofte personlig i tekstene mine og det er en fin måte å bearbeide tankene på, slår Torbjørn Sandvik fast.

Gode tilbakemeldinger

Glittertind har blitt spilt jevnt og trutt på P1 i flere uker med låten «Kvilelaus».

– Radiospilling er selvsagt viktig for oss, slår Sandvik fast. -Akkurat denne låten er en sang om det å være i en livskrise. Det er på en måte en åpen tekst som viser at det finnes flere muligheter. Ting kan gå galt, men det som skjer kan også være en mulighet til å gå nye veier, sier han.

Skal på Lindmo

Og Glittertind har fått mange godord for den nye plata si og nå kan de nå et enda større publikum. For lørdag 15. februar kan du se Lillesandmusikeren med bandet sitt hos Lindmo på NRK 1.

– Det blir stas å få vist seg frem for hele Norge på selveste lørdagskvelden, sier en fornøyd Torbjørn Sandvik.

Torsdag ettermiddag kan du høre hvor fornøyd musikkanmelder Øyvind Nyvoll er med plata til Glittertind. Da skal «Djevelsvart» plasseres på skalaen fra en til ti i Musikksnakk rundt klokken 16.30.

Hør «Djevelsvart»