Mulighet for morgenfly

De første morgenflyene fra Kristiansand lufthavn Kjevik går trolig tirsdag selv om vekterstreiken fortsetter. Det sier lufthavnsjef Thomas Langeland.

Video Kjevik rammes

Dersom passasjererne er gjennom sikkerhetskontrollen før klokka 06.00 vil de første flyene til Oslo, Amsterdam og København ta av, sier Langeland.

Deretter blir trolig Kjevik helt stengt når 40 vektere på flyplassen går ut i streik.

Les: Dine flyrettigheter under streiken

– Trist utvikling

Vekterkonflikten er fastlåst og streiken trappes kraftig opp tirsdag morgen. Partene forsøkte å finne en løsning mandag formiddag, men etter vel tre timer måtte de konstatere at de står for langt fra hverandre.

Thomas Langeland

Utfordringene står i kø for lufthavnsjefen.

Foto: Øyvind Eskedal / NRK

I dag har det vært mange passasjerer på Kjevik, men fra i morgen tidlig kan det bli full stopp i flytrafikken. Lufthavnsjef Langeland beklager situasjonen.

– Dette synes vi er en trist utvikling. Vi har hatt utfordringer tidligere i år med askeskyen - og nå denne mulige streiken, sier Langeland.

– Vil det bli satt opp busser til andre flyplasser?

– Det vet jeg ikke ennå hvordan flyseslskapene vil løse, men det er klart at SAS, Widerøe og Norwegian vil måtte ta stilling til hvordan de skal forholde seg. Passasjerene må forholde seg til flyselskapene, sier Langeland.

* Fra tirsdag klokken 6 blir flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik, Lakselv og Stavanger rammet. Stavanger lufthavn blir bare delvis rammet, men det forventes lange køer .

* Hammerfest, Stokmarknes og Førde lufthavn ble stengt lørdag morgen. Hammerfest lufthavn var åpen en periode mandag, men ble stengt igjen.

* Molde lufthavn, Årø ble holdt delvis åpen ved hjelp av uorganiserte mandag. Dette kan også bli tilfellet tirsdag, men senere i uken ser det ut til å bli verre.

* Haugesund lufthavn har operert med begrenset åpningstid.

* Ved hovedflyplassen på Gardermoen trappes streiken opp tirsdag. Reisende må forberede seg på lange køer i sikkerhetskontrollen

* Lufthavnene som er rammet holder åpent under streiken, og betjener ambulansetjenesten og Posten.

Lammer trafikken

Streikeleder Christian Heinecke i Arbeidsmandsforbundet beklager at flypassasjerer på Kjevik blir rammet når streiken trappes opp.

– De som reiser vil nok bli skuffet og det er det er trist at vi rammer en tredjepart, men det er etter vår mening nødvending. Og vi har fått mange positive tilbakemeldinger fra reisende i dag.

Han har ingen tro på at det blir mulig å fly fra Kjevik.

– Jeg regner med at Kjevik bli lammet totalt. Jeg kan ikke se hvordan de kan åpne flyplassen i morgen, sier Heinecke.

Les også: Dine flyrettigheter under streiken