Mor: - Hun var svart i blikket. Det var ikke henne

Det sa moren til den drapstiltalte kvinnen om dagen datteren oppsøkte foreldrene med kniv.

Øyvind Aakerøy, bistandsadvokat

Bistandsadvokat, Øyvind Aakerøy, representerer moren til kvinnen som er tiltalt for overlagt drap og drapsforsøk på henholdsvis sin far og mor.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

I retten forteller moren, som ble knivstukket av tiltalte, at datteren skal ha oppført seg annerledes da hun kom på besøk til foreldrene drapsdagen 3. oktober i fjor.

– Hun var en snill og god person

– Det var ikke min lille, søte datter som kom. Det var noen andre, sa moren.

Den 36 år gamle kvinnen er tiltalt for overlagt drap på sin far og forsøk på overlagt drap på sin mor. Faren til tiltalte døde etter å ha blitt knivstukket gjentatte ganger av datteren.

Moren beskrev i retten i dag datteren som en «snill og god person» i tiden før drapet.

Møtte aldri morens blikk

Under morens vitneforklaring vendte hun blikket mot datteren flere ganger.

Datteren så store deler av forklaringen til moren ned i bordet og møtte aldri blikket til moren.

I retten tidligere i dag sa hun at hun ikke har hatt noen form for kontakt med moren i tiden etter hendelsen og at dette heller ikke er noe datteren ønsker.

Tiltaltes mor, som både er offer og etterlatt i saken, er overrasket over det datteren har fortalt om forholdet til foreldrene.

– Jeg har alltid opplevd at vi har hatt et veldig fint forhold. Vi lo mye sammen. Jeg ble derfor veldig overrasket over å høre at datteren min føler vi har hatt et dårlig forhold, sa moren.

«Jeg skal hilse fra Gud. Han ser alt»

Kvinnen i midten av 70-årene sier at hun i dag er i fin form etter knivstikkingen i oktober i fjor, men at hun i tiden etter knivstikkingen skal hatt store plager.

Moren og hennes bistandsadvokat krever 1, 5 millioner kroner i oppreisning.

Moren fortalte også retten at datteren skal ha ringt til foreldrene noen dager før drapet.

Det var en kort samtale der den tiltalte skal ha sagt: «Jeg skal hilse fra Gud. Han ser alt».

Moren, som forteller at hun hører dårlig, skal ha misforstått og trodd at datteren sa navnet på faren til barnebarnet.

Deretter la datteren på røret.

Visste ikke om datterens psykiske problemer

Helgen før drapet, som skjedde onsdag 3. oktober 2012, var datteren på besøk hos foreldrene i Grimstad.

Da skal datteren, ifølge moren, ha spurt om flere hendelser og minner hun hadde fra barndommen som hun ønsket svar på. I retten tidligere i dag sa den tiltalte at hun mener foreldrene manglet empati og at hun slet med det hun kalte «vonde minner fra barndommen».

– Jeg prøvde å svare på det hun lurte på. Da jeg begynte å fortelle om noe av det hun ikke hadde spurt om, ble hun svært sint, forteller moren.

I politiavhør skal moren ifølge aktor ha sagt at datteren ikke var helt seg selv den dagen hun besøkte foreldrene noen dager før drapsdagen.

Da den sakkyndige spurte om moren visste at datteren hadde vært psykisk syk og at hun også hadde vært innlagt flere ganger, svarte hun nei.

– Hun fortalte aldri noe om dette, så det var vanskelig for meg å vite dette, sa hun.

Mener tiltalte ikke kan dømmes til fengsel

Ifølge tiltalen stakk datteren sin far gjentatte ganger med kniv i brystet, halsen og ansiktet. 75-åringen døde av skadene kort tid etter knivstikkingen.

Like før drapet på sin far skal datteren ha forsøkt å drepe sin mor ved å knivstikke henne i øvre delen av mageregionen.

Moren ble livstruende skadd, men klarte å komme seg bort til nabohuset der hun fikk varslet AMK om hendelsen.

Tiltalte erkjente straffskyld i retten i dag. Påtalemyndigheten har i sin tiltalte lagt til grunn at kvinnen var psykotisk da hun utførte drapet på sin far og drapsforsøket på sin mor. Dette er på bakgrunn av en rapport fra to rettsoppnevnte sakkyndige som har vurdert tiltalte.

Rettssaken i Aust-Agder tingrett varer frem til onsdag.