NRK Meny
Normal

Mor og sønn alvorlig syke av hjernehinnebetennesle

Det er bekreftet to tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Froland kommune.

Det er påvist smittsom hjernehinnebetennelse i Froland. En 13 år gammel gutt, som er elev ved Froland skole, og moren hans er syke.

VIDEO: Kommunen tar alle forholdsregler etter at to personer har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse.

Den ene smittede er en 13 år gammel gutt som er elev ved Froland skole. Den andre er guttens mor (42).

Tilfellene ble oppdaget i helgen via legevakten i Froland. Kvinnen ble sendt til Rikshospitalet i Oslo og var svært syk. Gutten er sendt til sykehuset i Kristiansand.

NRK har vært i kontakt med Rikshospitalet, som ikke vil si noe om tilstanden til kvinnen. Kommunelegen i Froland opplyser at kvinnen er på vei ut av koma.

– Tilstanden til gutten er relativt god tatt i betraktning at det er en alvorlig sykdom. Også moren som var svært syk er på bedringens vei, sier kommunelege i Froland, Thomas Bergquist til NRK.

– Fokuset vårt nå er å få ut tilstrekkelig informasjon til innbyggerne i kommunen. Både gutten og mammaen blir godt passet på. Så vår oppgave er å sørge for at vi kan trygge de som bor i Froland, sier helsesøster Lillian Ravnåsen.

– Potensielt dødelig

– Generelt er hjernehinnebetennelse en bakteriell type, som også smitter. Det er svært alvorlig og også potensielt dødelig, sier han.

Personer som er innenfor familien til eller bor under samme tak som den smittede skal behandles forebyggende med antibiotika.

Det samme gjelder også personer som de 2–3 siste ukene har vært i så tett kontakt med de smittede som om det skulle tilsvare å bo i samme hus.

– Vi vet ikke om andre tilfeller. Det begynner ofte som en ordinær bakteriell infeksjon fra luftveiene, som da trenger gjennom og når sentralnervesystemet og utvikler seg til ein komplikasjon fra en vanlig bakteriell infeksjon og går til hjernen, og eventuelt blodet og skaper blodforgiftning, sier Bergquist.

Heller ikke helsesøsteren i kommunen utelukker at flere er smittet.

– Vi kan ikke utelukke noenting. Det er derfor vi har alarmberedskapen vi har nå, sier Ravnåsen.

Har varslet skole og barnehager

Kommunen har informert Froland skole, som har rundt 600 elever og over 100 ansatte.

– Vi informerte våre ansatte og elever tidligere i dag. I tillegg er det sendt ut informasjon til alle foresatte. Jeg tror nok at mange blir engstelige. De som har spørsmål blir bedt om å ta kontakt med skolehelsetjenesten, sier rektor ved Froland skole, Reidun Pihlmann til NRK.

I tillegg er barnehagene i kommunen varslet.

– Vi tar dette på største alvor. Så gjelder det å finne balansegangen mellom å ikke bagatellisere dette, men heller ikke krisemaksimere. Vi tar høyde for at det kan bli flere som oppdages syke. Likevel er det ikke nødvendigvis det vi forventer, sier kommunelegen.

Så langt er ikke elever ved skolen 13-åringen går på sjekket for hjernehinnebetennelse. Men kommunelegen ber folk være på vakt for symptomer.

– Det gjelder influensalignende sykdom, luftveisinfeksjoner, feber, hoste, hodepine, kvalme, oppkast og muskelsmerter. Er det noen som har slike symptomer som forverrer seg, skal de selvsagt kontakte legevakt for videre vurdering, sier Bergquist.

I løpet av dagen har et titalls personer undersøkt seg for smitten på legekontoret i kommunen.

UTDRAG FRA NRK SØRLANDETS TV-SENDING 18. mars 2013: Det er bekreftet to tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i Froland kommune. De smittede er en 13 år gammel gutt som er elev ved Froland skole, den andre smittede er elevens mor.

VIDEO: Se helsesøsteren i Froland fortelle om situasjonen.

Mange bærer bakterien

Tidligere smittevernlege i Folkehelseinsituttet, Preben Aavitsland, har flere ganger jobbet med pasienter som er smittet av hjernehinnebetennelse.

– Det er en veldig alvorlig sykdom der kanskje så mange som 1 av 8 pasienter dør av sykdommen, sier han til NRK.

– Det er ganske mange som går rundt med bakterien i halsen uten bli syke. Man forstår ikke hvorfor det er slik at noen plutselig blir syke av disse bakteriene, sier Aavitsland.

Det har vært flere tilfeller av hjernehinnebetennelse i år. Tidligere denne måneden ble en ti måneder gammel jente innlagt på Haukeland sykehus i Bergen med mistanke om smittsom hjernehinnebetennelse.

I Trondheim ble et tre år gammelt barn innlagt på St. Olavs hospital med smittsom hjernehinnebetennelse.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.