Hopp til innhold

Vil avklare mytene

Tjostolv Moland og Joshua French vil prøve å få fram sine synspunkter når ankesaken starter i Kongo i morgen.

Moland/French

Tjostolv Moland (t.v.) og Joshua French under domsavsigelsen forrige gang. Når ankesaken starter i morgen skal hår og skjegg være velpleid og klærne nye og rene.

Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix

De to nordmennene er nyklippet og nybarberte, når NRK møter dem på cella deres i sentralfengselet Kisangani, dagen før ankesasken mot dem starter.

I forrige runde, der de to ble dømt til døden for drap og spionasje, nektet de å forklare seg. Nå er de klare på at den taktikken ikke vil fungere i ankesaken.

NETT-RADIO: Hør intervjuet med Moland og French

– Vi kommer til å ha ordutspill i retten og kommer til å forsøke - så godt vi kan - å forklare vår del av saken. Dette spesielt for dommerne, men også publikum. Vi ønsker å avklare flere av mytene som er spunnet opp om oss, sier French til NRK.

– Må stå til ansvar

Forrige gang de ble intervjuet på cella av NRK, sa de at de ikke hadde respekt for retten og ikke kom til å vise noen respekt. Nå, etter dommen, har de endret oppfatning.

– Vi er nødt til å forholde oss til den retten vi er i, om vi liker det eller ikke. Det har vi blitt forklart og det skal vi respektere. Vi må respektere et annet lands lover og regler. Vi forholder oss til den veldig seriøse situasjonen vi er i, sier French.

LES: Moland og French stiller i finstasen

– Det innebærer at vi må stå til ansvar for det vi er dømt og siktet for, selv om vi sier oss uskyldige på alle punkter også i ankeprosessen. Målet vårt er å få dette så raskt som mulig videre i en prosess og eventuelt komme oss ut av landet.

Kritiske til informasjon fra Uganda

Søndag kom de to nordmennenes advokat, Morten Furuholmen, til Kisangani. Han sier man ikke må ha for store forhåpninger til ankesaken . Heller ikke Moland og French tør å ha for store forhåpninger om at utfallet vil bli annerledes enn forrige runde.

– Jeg vet ikke. Det er opp til tribunalet og dommerne, sier French.

Etter dommen har det kommet mye ny informasjon om aktiviteten deres i Uganda og om planene for aktivitet i Kongo.

– Det er irrelevant til saken her i Kongo, som vi er siktet og dømt for. For det andre stiller vi oss kritiske til mye av det som kommer fra Uganda.

Var dødssyk

Nordmennene har måttet kjempe mot sykdom den siste tida, men er klare på at de nå er friske nok til å møte i retten.

– Jeg var veldig, veldig redd for Tjostolv ei stund, spesielt over to dager. Han var dødssyk. Jeg kan ikke få understreket nok hvor nær døden han var. Hadde han ikke fått legehjelp da han fikk det, hadde han vært død, sier French.

– Jeg var ekstremt syk. Jeg spydde så mye, uten å kunne drikke noe. Blodet gikk bare til de sentrale organene, og jeg mistet helt følsomheten i armer og ansikt, sier Moland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %