Moland og French mangler penger

Det har bare kommet inn 33.000 kroner til innsamlingsaksjonen for å få nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French hjem fra Kongo.

Moland og French i rettssalen i Kisangani, Kongo.

Det er bare kommet inn cirka 33.000 kroner til den private innsamlingsaksjonen til Tjostolv Moland og Joshua French.

Foto: STRINGER / Afp

Ifølge nettsiden freefrenchandmoland.com var det tirsdag kommet inn 33.697 kroner på kontoen hvor givere kan sende penger for å bidra til løslatelsen av de to nordmennene.

Det betyr at French og Moland mangler nesten 567 000 kroner for å innfri vilkårene for overføring fra Kongo til Norge.

Må låne

– Jeg er forberedt på at jeg må forsøke å låne penger i banken for at Joshua skal holde sin del av avtalen med de etterlatte, sier Hilde French, moren til Joshua French til NTB.

Samtidig har initiativet "Fanger hjelper fanger" som de to nordmennene har startet for å hjelpe på de humanitære forholdene i fengselet i Kisangani, fått inn 150.000 kroner.

Pengene brukes til mat, medisiner og redskaper til de innsatte i det kummerlige fengselet i Kisangani. Over 42.000 kroner alene kom inn på kontoen i forbindelse med en kollekt under sommerstevnet i Sarons dal. Videre er en støttekonsert planlagt i Tvedestrand kirke i desember.

Optimistisk mor

Etter at det i august ble enighet mellom de dødsdømte og enken etter drapsofferet har også kongolesiske myndigheter bedt om at avtalen mellom enken etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo må være mer presis i ordlyden.

– Dette er rett og slett et praktisk problem knyttet til at husene det er snakk om å kjøpe til de etterlatte ennå ikke er betalt, og derfor kan ingen konkret adresse skrives inn i avtalen. Dette vil løse seg, sier Hilde French, til NTB.

French og Moland er dømt til døden i Kongo for drap, spionasje, ran, ulovlig våpenbesittelse og drapsforsøk.

Med misjonær Rune Edvardsen sin hjelp ble det forhandlet fram en avtale med enken etter sjåføren om at det opprinnelige erstatningskravet på flere millioner amerikanske dollar ble redusert til 100.000 dollar, omtrent 600.000 kroner.

Moland og French skulle da betale 300.000 kroner hver.

Mangler tall

Avtalen som Edvardsen inngikk på vegne av de dømte, gikk ut på at enken Bibiche Olendjeke og det ene barnet hun har med Kasongo skulle få et hus. Det skulle også den drepte sjåførens fem barn fra et tidligere ekteskap få.

– Vi fikk tilbakemelding på at myndighetene ser på avtalen som bra, men at de ønsker mer spesifikasjon av tallene. Det er imidlertid vanskelig før en har undersøkt markedet og funnet ut hva det virkelig vil ende på, sier Edvardsen til NTB.

De juridiske spørsmålene som sto i veien for en utlevering av Moland og French til Norge ble avklart tidligere i høst. Dermed er det bare realiseringen av erstatningen til de etterlatte det nå står på.

– Jeg snakket med Joshua i fengselet på telefon i helgen. Dagene går sakte, og det er tungt å vente på en avklaring nå. Heller ikke den lovede flyttingen til hovedstaden Kinshasa har gått i orden enda, forteller Hilde French.