NRK Meny
Normal

Foreldre mobiliserer for Ore skole i Farsund

Foreldrene ved Ore skole i Farsund mobiliserer nå mot skolenedleggelse. Over 70 elever går på skolen i dag. Om to år kan den være lagt ned.

Kai Birkrem, FAU-leder Ore skole

Kai Birkrem, FAU-leder ved Ore skole, har kalt inn til hastemøte. Nå vil foreldrene ha møte med politikerne neste onsdag.

Foto: Lars Eie / NRK

Foreldrene ved Ore skole kalte inn til hastemøte tirsdag denne uken fordi rådmannen har foreslått å legge ned skolen. Forslaget går på at neste sommer skal 1. til 3. klasse overføres til andre skoler, og i 2015 skal hele skolen legges ned.

Vil kjempe

Kommende onsdag har foreldrene invitert politikere og beboere i bygda til et møte. Der ønsker de å fortelle politikerne hva de mener om en nedleggelse. De stiller seg også spørrende til om det er plass ved Borhaug eller Vanse skole.

– Vi reagerte med at vi kalte inn til hastemøte i FAU. Vi skal arrangere åpent møte neste onsdag der politikerne er invitert, sier Birkrem som leder foreldrenes arbeidsutvalg ved skolen.

Skolen betyr mye for bygda

Birkrem er klar på at skolen har en betydning for bygda. Der samles alle. Han vil gjerne høre argumentene politikerne måtte ha for å legge ned skolen.

Ore skole

Foreldre mener Ore skole er viktig for utvikling av bygda.

Foto: Lars Eie / NRK

– Skolen har vært et samlingspunkt for alle i alle år. Den har vært der i alle år, sier Birkrem.

Birkrem sier at foreldrene har bedt rådmannen redegjør for hvordan han skal spare inn 2,5 millioner kroner ved å flytte de første klassetrinnene til en annen skole neste år.

Skolen har vært truet av nedleggelse også tidligere.

Konsekvensanalyse

– Vi har bedt om en konsekvensanalyse på hva som skjer med barna dersom de blir flyttet til en annen skole. Vi vil at analysen skal inneholde hva som er barnas beste, sier Birkrem til NRK.

Kommunestyret

Saken skal behandles i kommunestyret 3. desember i år. Høyre og Fremskrittspartiet har flertall i kommunestyret, men for høyreordfører Richard Buch er det ikke bare økonomi som teller. Kommunen kan spare fem millioner kroner årlig om Ore skole blir lagt ned.

Richard Ivar Buch

Ordfører Richard Buch mener skolekvaliteten for elevene er viktigst.

Foto: Mari-Ann Albrektsen / NRK

– Det er punkter. Det er kvalitet, kompetanse og økonomi. De to første punktene er de viktigste, sier Buch til NRK.

Ordføreren mener at få elever i klassene blir for lite.

– Kvaliteten på skolen er god ut fra forutsetningene skolen har. Men når det er klasser på bare fem elever, vil de ha atskillig bedre kvalitet når de kommer på en skole hvor miljøet er større, mener Buch.