Mjelde: – Har aldri satset mer på de unge

Start-trener Mons Ivar Mjelde sier det aldri før har blitt jobbet så bra med talentene i klubben. Seks av 21 spillere i A-lagsstallen er tenåringer.

Mons Ivar Mjelde

Mons Ivar Mjelde har nå seks tenåringer i A-stallen.

Foto: NTB Scanpix

– Jeg merker at de driver hverandre. De motiverer hverandre hver eneste dag, sier Start-trener Mons Ivar Mjelde.

Det er til sammen seks tenåringer i klubben som har fått plass i A-stallen før sesongen 2015.

Start Sarpsborg 08

Unge Kristoffer Ajer jubler etter å ha scoret 1-0-målet for Start mor Sarpsborg i fjor.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Hadde de bare vært en eller to kunne de lett blitt glemt i en stall. Når de er så mange som de er nå, er det umulig å ikke legge merke til dem, sier Mjelde.

Gror bedre enn noen gang

I tillegg til disse seks tenåringene i A-stallen er det flere store talenter i toppspillergruppen til Start. Det er unge talenter som nærmer seg A-laget.

– Det gror i Start nå. Det jobbes bedre enn noen gang fra junior og nedover. Det gjør at vi kan ta opp mange unge samtidig. Dette er spennende og inspirerende, sier Mjelde.

Når de er så mange som de er nå, er det umulig å ikke legge merke til dem

Start-trener Mons Ivar Mjelde

Mjelde mener klubben nå høster frukter av en satsing som har gått over tid. Da han kom til klubben i nedrykkssesongen i 2011 hadde de lite ressurser til å drive med utvikling.

Det var en og en halv stilling til nettopp dette, mot dagens fem heltidsansatte.

– Vi har topp kvalifiserte trenere, og alle lagene trener mye. Da blir det fremgang og utvikling. Og da blir det lettere for oss å slippe til flere, sier Mjelde.

Og det er nettopp det Start nå har gjort, ved å la seks unge spillere få sjansen.

Seks tenåringer i stallen

De seks spillerne som nå er tatt opp i A-stallen er Kristoffer Vassbakk Ajer, Lars-Jørgen Salvesen, John Olav Norheim, Jon Hodnemyr, Joachim Holberg Eriksen og Mathias Rasmussen.

Kristoffer Vassbakk Ajer (16), midtbane:

Kristoffer Vassbakk Ajer

Kristoffer Vassbakk Ajer

Foto: Kim Nystøl / NRK

Kristoffer Vassbakk Ajer er 16 år gammel, men grep sjansen allerede i fjor. Han fikk totalt 13 kamper for Start i eliteserien, og scoret ett mål.

– Jeg har forventninger om å kunne bidra masse i dette laget. Jeg håper jeg klarer å spille til fast plass, for jeg har lyst til å spille absolutt alt, og det er det jeg jobber knallhardt for hver eneste dag, sier Ajer.

Mjelde om Ajer:

– Han er en jeg forventer skal bli en viktig spiller for Start denne sesongen. Jeg forventer at han er så god at dersom han gjør tingene riktig, så kan han bli en fast spiller for oss i 2015. Han har potensial til å spille regelmessig i eliteserien, sier Mjelde.

Lars-Jørgen Salvesen (18), spiss:

Lars-Jørgen Salvesen

Lars-Jørgen Salvesen

Foto: Kim Nystøl / NRK

Lars-Jørgen Salvesen var en del av toppspillergruppa i Start i 2014, og scoret flere mål for Starts andrelag. Mot slutten av sesongen debuterte han i eliteserien. Sesongen ble avsluttet med at han sendte Sandnes Ulf ned en divisjon med et volleyskudd på overtid i 3-3-kampen.

– Jeg skal gi alt på hver eneste trening, og utvikle meg og bli bedre. Målet er å få mange innhopp, men også å starte kamper og score mål når jeg spiller. Det er et mål å bli en bidragsyter for Start så fort som mulig, sier Salvesen.

Mjelde om Salvesen:

– Han har jo allerede markert seg. Han er reflektert, han tar gode valg, har god forståelse, og er vant til å ha trent mye i mange år. Derfor er jeg ikke redd for at han ikke skal tåle dette kjøret vi legger opp til. Han vil blomstre mer og mer i dette miljøet, sier Mjelde.

John Olav Norheim (19), midtstopper:

John Olav Norheim

John Olav Norheim

Foto: Kim Nystøl / NRK

John Olav Norheim var utleid fra Start til Fløy i siste halvdel av forrige sesong, og er i år tatt opp i A-stallen til Start.

– Det hadde vært morsomt å få noen minutter og blitt kjent med nivået, og ikke minst blitt med å bidra. Det absolutte målet er å få spilletid. Og målet må være at laget igjen skal få en god plassering, sier Norheim.

Mjelde om Norheim:

– John Olav har lyst til å ta opp kampen om plass i Start, og skal først og fremst være en utfordrer på midtstopperplass. Jeg liker innstillingen hans. Han jobber hardt hver dag. Han er en tøffing på banen, sier Mjelde.

Jon Hodnemyr (19), høyre back:

Jon Hodnemyr

Jon Hodnemyr

Foto: Kim Nystøl / NRK

Hodnemyr har vært i Vindbjart hele karrieren, men ble klar for Start før sesongen i fjor. Han har en eliteseriekamp for Start.

– Ambisjonen min er helt klart å spille så mange kamper i eliteserien som mulig. Det er kanskje enklere for meg nå, ettersom konkurransen på plassen er mindre. Men det er opp til meg å gripe de mulighetene jeg får. Jeg har ferdigheter som kan være med på å prege laget, sier Hodnemyr.

Mjelde om Hodnemyr:

– Jeg synes han har tatt store steg etter fjoråret. Jon fikk spille mot Vålerenga i siste seriekamp i fjor, og det ga ham motivasjon og energi inn mot vinteren. Han har trent godt, og jeg ser at han har tatt nye steg. Han blir å regne med på høyre back i år, sier Mjelde.

Joachim Holberg Eriksen (18), høyre kant:

Joachim Holberg Eriksen

Joachim Holberg Eriksen

Foto: Kim Nystøl / NRK

Var utleid til Vindbjart i fjor, men er nå tilbake i Start, der han fikk plass i A-stallen.

– Jeg ønsker å ta nye steg slik at jeg kan hjelpe laget. Først må man prestere bra på trening for å få spilletid. Og når man først får muligheten, må man ta vare på den. Så det er opp til meg, hvor god jeg er når vi først får sjansen. Drømmen er å starte en kamp på Sparebanken Sør Arena, og score mål, sier Eriksen.

Mjelde om Eriksen:

– Han er en hurtig kantspiller. Han har stor løpskapasitet. Han må, i likhet med flere unge spillere, få lagt på seg litt mer kjøtt og bli mer robust. Eliteserien krever tøffere nærkontakt i spill, sier Mjelde.

Mathias Rasmussen (17), midtbane:

Mathias Rasmussen fikk sin eliteseriedebut i 3-3-kampen mot Sandnes-Ulf i 2014.

Rasmussen var ikke på trening da NRK møtte tenåringene.

Mjelde om Rasmussen:

– Han er en spennende spiller, og det har han vært lenge. Han er klok, har god fotballforståelse, og gode ferdigheter. Det blir spennende å se hvilke steg han kan ta, sier Mjelde.

Starts unge gutter har gjort en avtale seg imellom om å trene knallhardt i vinter. Bakgrunnen er at klubben nå skal satse mer på unge spillere.