Hopp til innhold

Minnet drept fetter under demonstrasjonen

Medlemmene av Kurdisk forening i Sør-Norge ber Norge gjøre alt de kan for å få slutt på konfliktene i Syria og Irak, og terrorgruppa IS.

Shwan Anwer Ali har selv kjent terrorgruppa IS (den islamske stat) sine grusomme terrorhandlinger på kroppen da han mistet sin fetter i et bombeangrep i Jalaola i Nord Irak.

Shwan Anwer Ali har selv kjent terrorgruppa IS (den islamske stat) sine grusomme handlinger på kroppen da han mistet sin fetter i et bombeangrep i Jalaola i Nord Irak.

– Søskenbarnet mitt fikk en telefon om at arbeidsplassen hans var bombet av IS. Han dro ned for å hjelpe for det var mange skadde og drepte etter angrepet.

– Da kom det en ny selvmordsbomber fra IS og sprengte seg blant dem som prøvde å hjelpe. Fetteren min døde av skadene på sykehuset.

Kontroll over store deler av Nord-Irak

Den væpnede sunni-islamistiske gruppen ISIL tok i juni kontroll over store deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul. ISILs fremmarsj smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til den Iran-støttede statsministeren.

I slutten av juni byttet ISIL navn til Den islamske staten (IS), og erklærte sin leder Abu Bakr al-Baghdadi som kalif, leder for alle muslimer. IS har tatt kontroll over flere byer og Iraks største demning, noe som gir dem mulighet til å oversvømme store områder.

USA har begynt våpenleveranser til kurderne, og Frankrike og Storbritannia har varslet at de vil gjøre det samme.

– Mange lever i håpløse situasjoner

Fredag kveld gikk Shwan Anwer Ali i demonstrasjonstog i Kristiansand sentrum sammen med medlemmer av Kurdisk forening i Sør-Norge.

– Ekstremt mange mennesker er på flukt og lever i en håpløs situasjon, sier Ali.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aksjon i Markens
Foto: Odd Rømteland / NRK

Takker vesten

Etter at drapsvideoen av den amerikanske journalisten James Foly ble lagt ut på internett denne uka, har all oppmerksomhet blitt rettet mot Terrorgruppa IS.

Drapet har ført til en massiv mobilisering og flere demonstrasjoner i Norge. Kurdisk forening fordømmer terrorgruppa og ser til vesten.

– Vi ønsker å takke vesten og da særlig USA, men også EU-landene og Norge for støtten. Vi håper Norge gjør alt for å bidra til å stoppe konflikten. Vi ønsker en slutt på dette, sier kurderen til NRK.no.