Mistenker rakettforurensning etter rekordforsøk

Søgnes verdensrekordforsøk i fyrverkeri kan ha ført til forurensing. Fylkesmannen vurderer miljøundersøkelser.

Med 530.000 fyrverkerieffekter på seks minutter håpet arrangørene av folkefesten i Søgne på å sette nye verdensrekord i fyrverkerioppskyting.

brukt i Søgne hadde vært solgt over disk ville de kostet en kunde mellom fire og fem millioner kroner, ifølge Svea.

Med 530.000 fyrverkerieffekter på seks minutter håpet arrangørene av fyrverkerifesten i Søgne på å sette nye verdensrekord. Nå håper de at jordet de brukte for oppskytingen ikke er blitt forurenset av fyrverkeriet.

– Fyrverkeri kan inneholde forurensning som kan skade grunnen der fyrverkeriet ble skutt opp, sier Tor Egeland som er sjefingeniør i fylkesmannens miljøvernavdeling.

Ikke like farlig

Fylkesmannen i Vest-Agder vurderer nå om det skal gis pålegg om miljøundersøkelser etter verdensrekorden i fyrverkeri i Søgne før nyttår.

– Vi vet at tidligere tiders fyrverkeri inneholdt en del giftstoffer og tungmetaller, sier Egeland.

Arrangørene bak rekordforsøket i Søgne fikk godkjent sin rakettrekord. Nå er spørsmålet om det må gjøres tiltak før man kan drive matproduksjon på jordet.

– Dagens fyrverkeri er ikke like farlig som det var før, men samtidig kan det oppstå forurensning også nå når man bruker så store mengder.

Forberedelse til fyrverkerirekord i Søgne

Dette jordet skal fylkesmannen i Vest-Agder nå vurdere.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Tar det med ro

Fyrverkeriselskapet Svea som stod bak oppskytingen i Søgne, tar de mulige miljøundersøkelsene med stor ro. Daglig leder Anders Sture sier han vil bli overrasket om man finner forurensning på jordet.

– Om de mener det er høy grad av forurensning på jordet etter at vi var der, så må vi selvsagt undersøke det og forhåpentligvis motbevise det, sier Sture.

Rekordfyrverkeri i Søgne

I starten av pyroshowet tok fyrverkeriet form som et norsk flagg

Foto: Anne Wirsching / NRK