NRK Meny
Normal

Misliker sandblåsing av gammelt kapell

Kulturvernmyndighetene frykter at fasaden på verneverdige Barbu kapell er ødelagt. I sommer ble gammel maling fjernet ved hjelp av sandblåsing.

Barbu kapell

I sommer ble Barbu kapell sandblåst for å fjerne gammel maling.

Foto: Miriam Grov / NRK

Kulturvernleder Aadne Sollid ble kontaktet av Fortidsminneforeningen om at kapellet ble sandblåst. Han likte ikke det han fikk høre.

– De historiske fargene er borte. Det betyr at vi mangler dokumentasjon på hvilke farger dette bygget har hatt gjennom tidene. Det gjelder også den opprinnelige fargen, sier Sollid.

– Ødelagt for alltid

Ifølge Sollid har sandblåsingen også gjort skade på selve panelet.

– Fra vårt ståsted er det originale panelet bortimot ødelagt. Sandblåsingen har fjernet den løse veden i treverket. Overflaten har fått en grov struktur som gjør at skitt og sopp og andre ting setter seg på treverket. Man kan ikke bare reparere dette. Det er ødelagt for alltid, sier han.

Barbu kirke i Arendal er 135 år gammel. Den har status som «særlig verneverdig» i Riksantikvarens register over kulturminner.

Barbu kapell

Kulturvernleder Aadne Sollid liker ikke måten malingen har blitt fjernet på.

Foto: Miriam Grov / NRK

Det 85 år gamle kapellet ligger ved, men det er lenge siden det har blitt brukt i kirkesammenheng. Kapellet har blitt brukt som lager i flere år. Kirkeverge Arnold Lundvall sier at de ikke visste at bygget var underlagt noe formelt vern.

– Dersom vi hadde vært klar over det, ville vi helt klart ha involvert alle instanser som er inne i en slik prosess. Det ville også skjedd dersom planen var å rehabilitere bygget.

Vurderte riving

Å rehabilitere bygget var slett ikke planen. Fellesrådet i samråd med Barbu menighet har derimot vært inne på tanken om rive kapellet.

– Vi var veldig nær ved å konkludere med at bygget burde rives siden det ikke har noen funksjon i dag, sier Ludvall.

Da det kom klager på at bygget så stygt ut, bestemte kirkevergen at veggene ut mot veien skulle males. Sandblåsing ble anbefalt. Det skulle få malingen til å «henge» bedre.

Kulturvernlederen skulle ønske at kirkevergen hadde brukt en annen metode for å fjerne den gamle malingen.

– Vi ønsker at man skraper ned flatene slik at man blir sittende igjen med noe maling. Det blir litt struktur i overflaten, men originalmaterialet blir igjen, sier Sollid.

Kapell Barbu

Slik ser overflaten på kapellet ut i dag.

Foto: Miriam Grov / NRK