NRK Meny
Normal

Mishandlet sønnene i 12 år – må sone

I over 12 år ble sønnene mishandlet. Nå er faren dømt til fengsel av Kristiansand tingrett.

Tinghuset i Kristiansand

Kristiansand tingrett har dømt en mann i 40-årene til fengsel for mishandling av sønnene gjennom 12 år.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Retten mener mishandlingen skjedde fra 2003 og fram til i år. I dag er de to guttene i begynnelsen og slutten av tenårene.

Den tiltalte faren som er i 40-årene, nektet straffskyld da saken ble behandlet i Kristiansand tingrett.

Voldsomt sinneanfall

Retten mener de to brødrene har vokst opp i et hjem som har vært preget av tiltaltes voldsomme sinneanfall. Og det var flere trusler om juling og ørefik.

Den eldste broren forklarte i retten om juling og bank med pizzaspade, men retten var usikker på om dette var troverdig forklaring.

...retten er ikke i tvil om at de fornærmede har vokst opp under et regime preget av utrygghet og frykt for vold, trusler eller psykiske krenkelser.

Kristiansand tingrett

Truet seks år gammel

I dommen la retten vekt på en av de fornærmedes forklaring om at eldste mann skal ha fått ørefik. Den eldste gutten beskriver den første ørefiken da han var seks år gammel, men retten mener at han bare ble truet med juling og fikk ørefik første gang da han var ti år.

Retten mener det ikke er karakteren av vold, men regimet som de to barna har levd under, som har vært preget av kontinuerlig utrygghet for vold.

Retten mener dette bærer preg av mishandling.

Levd under trusler

Kristiansand tingrett mener de to barna har levd under konstant og reell trussel om voldelige avstraffelser og truende verbal adferd. Retten finner det også bevist at tiltalte gjentatte ganger har mishandlet begge sønnene ved kjefting, trusler og vold.

Retten mener det må reageres strengt selv om mishandlingen skjedde i oppdragelsesøyemed.

– Det foreligger ingen formildende hensyn, skriver retten.

Mannen ble dømt til fengsel i sju måneder og han må betale en erstatning på 40 000 kroner.