Hopp til innhold

Misbruk av nødraketter kan sette liv i fare

Lørdag kveld måtte redningsskøyta i Arendal rykke ut og gjøre søk etter at en nødrakett var skutt opp. Ved hovedredningssentralen er mannskapet oppgitt over stadig misbruk av slike raketter.

RS "Stormbull" legger ut på nytt oppdrag.

Redningsskøyta 'Stormbull' måtte rykke ut etter melding om nødrakett ved Tromøy lørdag kveld. RS 'Stormbull' dekker vanligvis sjøområdet fra Tønsberg til Kragerø, men er for tiden stasjonert i Arendal.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

Misbruk av nødraketter er ulovlig og kan i ytterste konsekvens sette liv i fare, fordi det kan ta ressurser fra andre oppdrag.

– Det er veldig ubehagelig, særlig når vi har flere situasjoner samtidig, sier redningsleder Edvard Middelthon, ved Hovedredningssentralen på Sola.

Han sier en typisk situasjon er at de skal reise ut til noen i havsnød, samtidig som de får melding om en nødrakett, men bare har éi redningsskøyte å sende ut.

– Skal du da velge de som driver i en båt, men som kanskje kan drive en time til før de treffer land, eller skal du gå etter nødraketten hvor det kan ligge noen i havet, og i så fall bare kan overleve en halvtime? Men det vet du ikke, sier Middelthon.

Lørdag kveld ble redningsskøyta «Stormbull» sendt ut fra Arendal, og gjorde søk i Tromøysund. Etter hvert viste det seg at nødraketten trolig var skutt opp fra land. Hovedredningssentralen får så mange meldinger om nødraketter, at de må vurdere ressursbruken ved slike meldinger.

– Hadde folk hatt vett, hadde vi visst at det var alvor de få gangene det kom en rakett. Da kunne vi trykket på den store røde knappen med en gang. Det kan vi ikke nå, men vi undersøker alt, sier Middelthon.

Må alltid reagere

Nødraketter

Nødraketter ulovlig sendt opp under nyttårsfeiring.

Foto: Tor Andre Johannessen

Selv helga etter nyttår, hvor det kan være påfallende å tenke at raketten kommer fra en fest, kan ikke en slik melding oversees.

– Det blir som eventyret med gutten som roper ulv. Vi har hatt situasjoner der folk har sendt opp nødraketter en sen lørdags kveld, og alle trodde det var noe festligheter, men det var en båt som gikk ned og folk satt i redningsflåten. Så, nei, vi kan ikke unnlate å reagere fordi det er et visst tidspunkt, sier Middelthon.

– Kinesiske lykter et stort problem

Skylanterne

Kinesisk lanterne

Foto: ANTONIO BRONIC / Reuters

Ved en melding om nødrakett begynner Hovedredningssentralen med å stille spørsmål til melder, for å vurdere om det faktisk dreier seg om en slik rakett.

Andre raketter og lys kan bli forvekslet med nødraketter, særlig gjelder dette kinesiske lykter.

– Kinesiske lykter skaper mye problemer for oss. Det ser fint ut for dem som sender dem opp, og det er en flott tradisjon fra Asia. Men når folk ser dem på avstand, er de ofte skråsikre på at de ser en nødrakett, sier Middelthon.

Han oppfordrer folk til å varsle lokalt politi eller brannvesen på forhånd, dersom man planlegger å sende opp kinesiske lykter.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

aktor helene holtvedt

Venninnegjeng tiltalt for voldtekt: – Vi kunne kysse og tafse på fest

Pål Tesaker Fosso programansvarlig, Lyngdal kulturhus

Pål må fjerne regnbue­flagget fra kontoret sitt

null
Spiller nå
Barna forklarer språket sitt 01:44
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 01 0,69 kr
Dyrest kl. 08 1,98 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2023 – aug 2024
    + 4,5 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,2 %