NRK Meny
Normal

Mindre økning i arbeidsledigheten enn ventet

Kristiansand har en mindre økning i arbeidsledigheten enn NAV hadde ventet. De store varslene om oppsigelser har ikke slått så sterkt ut som fryktet.

Marianne Bendtsen

Marianne Bendtsen som er leder for markedsavdelingen i NAV Kristiansand.

Foto: Svein Johnsen / NRK

Det sier Marianne Bendtsen, som er leder for markedsavdelingen i NAV Kristiansand.

– Ja, vi hadde forventet høyere ledighet enn det prosenten er på nå.

Kristiansand har nå en arbeidsledighet på 4,4 prosent, som er lavere enn forventet ifølge NAV.

Bendtsen mener årsaken er at de store varslene om oppsigelser og permitteringer i olje- og gassnæringen ikke har slått så sterkt ut som fryktet.

Ser seg om etter nye muligheter

I løpet av siste år er mellom 4000 og 5000 ansatte varslet om nedbemanninger i Kristiansand. Ved utgangen av mars var det litt over 2000 registrerte arbeidssøkere. Samtidig har tallet på langtidsledige har vært stabilt på rundt 500 det siste året.

Og det viser at mange som blir ledige raskt finner seg nye jobber, sier NAV-lederen.

Arbeidsledig jente søker jobb

Kristiansand har en mindre økning i arbeidsledigheten enn NAV hadde ventet.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Av dem som melder seg som arbeidssøkere så er 50 prosent i ny jobb før det har gått tre måneder, og slik har det vært lenge. Nå er det stort omløp i markedet, og folk finner nye muligheter og viser omstillingsvilje, sier Bendtsen.

Forventer noe fallende ledighet

– De som kommer fra olje- og gassnæringen går nok over i andre bransjer. Som nevnt ser de nye muligheter, og vi får mye spørsmål om etableringer. Vi oppfordrer dem til å se etter nye alternativer, og noen velger også å flytte på seg, sier hun.

Hvordan er utsiktene fremover?

– Vi forventer noe fallende ledighet, fordi det er naturlige sesongsvingninger som vi ser fra år til år. Det er fortsatt nedbemanninger, og vi prøver å bidra så godt vi kan med informasjon om muligheter og andre alternativer, avslutter Bendtsen.