NRK Meny
Normal

Mindre forskning ved SSH

Det blir mindre forskning ved Sørlandet Sykehus neste år. Årsaken er at forskningspengene trekkes inn sentralt i helseregionen.

Laboratorium på Ullevål sykehus
Foto: Vibeke Ravndal / NRK

Forskningen ved Sørlandet Sykehus Helseforetak blir redusert med omlag en femdel neste år.

Årsaken er at penger som sykehuset tidligere kunne bruke til forskning trekkes inn i en felles pott for hele helseregionen.

Det betyr færre penger og mindre forskning, sier forskningsleder Svein Gunnar Gundersen ved Sørlandet Sykehus.

Doktorgrads-prosjekter

Forskningen ved Sørlandet Sykehus har tatt seg kraftig opp siden starten i 2001. Da lå det to millioner kroner i potten. I fjor ble det forsket for 22 millioner kroner. Ifølge Gundersen er Sørlandet Sykehus det stedet hvor det forskes mest i helseregionen utenfor universitetssykehusene og i løpet av de fem årene som har gått har det blitt et godt forskningsmiljø av høy kvalitet. Det foregår 50 prosjekter hvorav 20 er doktorgradsstudier.

- Hva som skjer med disse er usikkert. Det blir en full evaluering i løpet av januar og da skal vi diskutere framdrift med hvert enkelt prosjekt. Noen av prosjektene nærmer seg slutten så vi får en slag naturlig avgang, sier Gundersen.

Neppe nye prosjekter

Mer usikkert er det med de prosjektene som er i samarbeid med universitetssykehusene som Sørlandet Sykehus har forpliktet seg til å finansiere. Og med en reduksjon på 20 prosent er det også usikkert om det til neste år er mulig å starte nye prosjekter.

- Det er jo den store utfordringen. Vi vil jo helst ikke si at det ikke kan startes noe som helst for vi har hele tiden gode ideer som bør bli nye prosjekter, men hvordan vi skal få dette til å gå i hop vet vi ikke, sier Gundersen.