NRK Meny
Normal

Millionstraff etter brann

Kristiansand havn får ikke utbetalt hele forsikringsbeløpet etter brann i et båtlager i vinter.

Brann i båtlager i Kristiansand

If holder tilbake 6 millioner etter brann i båtlager.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Forsikringsselskapet If har nå bestemt seg for å straffe Kristiansand Havn og holder tilbake over seks millioner kroner etter brannen i et stort båtlager på Kongsgård i vinter.

Kristiansand Havn eier lageret som brant.

Forsikringselskapet holder tilbake tjue prosent av en utbetaling på 32 millioner kroner, fordi If mener lageret ikke var lovlig som båtlager.

Godtar ikke

Havnedirektør Stein E. Haartveit godtar ikke vurderingen til IF og sier at havna har hatt en egen konsulent på saken og at denne konklusjonen er en annen.

Nå vil havnedirektøren ha et møte med forsikringselsskapet om to uker. Blir det ikke enighet da kan saken havne i retten.

32 millioner

Regningen for skadene på bygget kom totalt på 32 millioner kroner. I tillegg kommer et ukjent millionbeløp på skader på båtene som brant opp.

Totalt 70 båter lå i vinteropplag i båtlageret.

Kristiansand Havn eier bygget og ønsket full forsikringsdekning. Men skadeforsikringselsskapet If viser til at bygningen ikke var lovlig omregulert som båtlager, slik plan og bygningsloven krever.

Derfor avkortes forsikringen med tjue prosent.

Strengere krav

Brannvesenet har tidligere gjort det klart at kravene til sikringen av bygget ville vært mye strengere, dersom det var regulert som båtlager.

Kristiansand Havn på sin side viser til at bygget var utleid, og at havna ikke var kjent med at bruken nå var ulovlig.

Dersom ansvaret likevel blir lagt på havna som huseier, kan det komme krav også fra andre forsikringselskaper som har dekket skadene på båtene i lageret.

Politiet har to ganger avslått å vurdere om brannen må etterforskes som et brudd på plan og bygningsloven. Havnedirektør Haartveit tar det til inntekt for sitt syn og at hans etat som huseier ikke har gjort noe ulovlig.