Hopp til innhold

Strender tilsølt etter bryggeforlis - vil forby isopor på sjøen

De trodde først det var nysnø de så på svabergene. Det viste seg å være millioner av små isoporkuler.

Isoporforurensing i skjærgården i Grimstad

Isoporkuler fra flytebrygger som har gått i oppløsning, er spredd over store deler av skjærgården i Grimstad.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Store deler av skjærgården i Grimstad har blitt tilgriset av enorme mengder isoporkuler de siste ukene. Naturvernforbundet krever nå nasjonalt forbud mot å bruke plaststoffet på sjøen.

Isoporforurensning i Skjærgården i Grimstad

Isopor løses raskt opp i små partikler og kan havne i magen på fisk og fugl.

Foto: Johnny Hagen, Skjærgårdstjenesten / Grimstad Kommune

Ryddet i ukesvis

NRK er med Skjærgårdstjenesten i Grimstad ut til de ytterste øyene i den populære skjærgården. Ved idylliske Teistholmen er det hvite laget med isopor godt synlig og strødd jevnt utover, langt opp på land.

Johnny Hagen har, sammen med flere andre kollegaer i kommunen, de siste ukene hatt lange arbeidsdager ute i skjærene.

Ispor-forurensning i grimstadskjærgården

Johnny Hagen har brukt mange arbeidsdager på sjøen for å rydde opp på strendene.

Foto: Johnny Hagen / Grimstad Kommune

– Det er et trist syn og en veldig omfattende jobb å få opp de hvite kulene som finnes over alt. Vi har foreløpig fylt opp 50–60 sekker, men fortsatt gjenstår det rydding, forteller Hagen.

Ute på holmen viser han oss roten til problemet. En avslitt flytebrygge med flyteelementer av isopor har blitt kastet opp på stranda av bølger og vind. I bunnen ser man tydelig at isopor har smuldret opp.

– Vi har lokalisert og slept til lands nærmere 80 meter med slike brygger, og det er fortsatt flere som ligger og forurenser her ute, forteller Hagen.

Årsaken er et slep med flytebrygger som skulle fra Helgeroa til Fredrikstad. Utenfor Svenner fyr i Larvik glapp lasten og mange av bryggene fløt sørover med strømmen.

Flytebrygge på drift i Grimstads skjærgård

Johnny Hagen forsøker å fjerne en av de mange flytebryggene som har slitt seg og som avgir store mengder isopor-kuler på strendene i Grimstad.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

Vil forby bruk av isopor på sjøen

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark reagerer sterkt på forurensningen i Grimstad. Hun karakteriserer isopor som verstingstoffet.

– Det som har skjedd er helt forferdelig! Isopor er det verste plaststoffet vi har, og det tar hundrevis av år før det brytes ned. Det løses raskt opp i små partikler som vi ofte finner i magen på fisk og fugl, sier Esmark.

Hun ber nå myndighetene om å innføre et forbud mot isopor til bruk på sjøen, som for eksempel i bryggeanlegg og fiskekasser.

– Det er viktig at det skjer noe konkret på dette området for å hindre slike miljøproblemer, sier Esmark.

Maren Esmark

Generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark, vil har forbud mot isopor som i dag brukes på sjøen.

Foto: Naturvernforbundet

– Miljøkriminalitet

Bygartner i Grimstad, Rolf Inge Pettersen sier tilgrisingen trolig har kostet kommunen over 100 000 kroner i arbeidstimer, foreløpig.

– Vi har brukt mange dagsverk på å rydde isopor og flytebrygger på avveie, i tillegg til å prøve å finne ut hva som har skjedd og oppspore hvor bryggene kommer fra, sier Pettersen.

Han har nå valgt å politianmelde forholdet som han karakteriserer som ren miljøkriminalitet.

Anmeldelsen er så fersk at politiet foreløpig ikke har startet etterforskningen, forteller miljøkrimkoordinator Torvild Selås i Agder politidistrikt.

Båtføreren, som hadde ansvar for slepet, sier han tar det juridiske ansvaret i saken, men legger til at flyteelementene var i dårligere stand enn han først trodde.

Rolf Inge Pettersen

Bygartner i Grimstad Rolf Inge Pettersen, sier tilgrisinga har kostet kommunen dyrt. Han mener det er snakk om ren miljøkriminalitet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK