Mild vinter gir skadedyrboom

En uvanlig varm vinter fører nå til unormalt mange skadedyr i boliger og hytter. Hos en huseier kom det nylig rotter ut av kjøkkenskapet.

Rotte i krypkjeller

Rotter og mus trekker nå inn i boliger og hytter etter en uvanlig mild vinter, ifølge ekspertene.

Foto: Privat

Vi har bak oss den åttende varmeste av alle vintre som har vært målt siden 1900, og det gjør at mange småkryp har hatt ideelle forhold.

Mer av alt

Den milde, og mange steder snøfattige vinteren har gjort at mange har fått inn mus og rotter, maur og biller. Vinteren var ifølge Meteorologisk institutt den 8. varmeste av alle vintre som har vært målt siden 1900.

–Vi ser mer skadedyr og mer skader enn vanlig, bekrefter Roger Andersen, daglig leder i Taksteksperten, og sertifisert takstmann i Norges Takseringsforbund.

Roger Andersen, takstmann

Den uvanlig kalde vinteren gjør at mange nå sliter med ulike skadedyr, forteller takstmann Roger Andersen.

Foto: gudim.no

Maur er jo vanlig på denne tida, men problemet nå er så stort at det er vanskelig å få tak i maurmiddel mange steder.

– De små sukkermaurene gjør ikke så mye skade, men får man inn større maur som f.eks. stokkmaur må man ta kontakt med profesjonelle. For disse gjør skade på treverket og må bekjempes, sier Andersen.

Sukkermaur - jordmaur

Uvanlig mange har fått sukkermaur inn i huset etter den milde vinteren.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Rotter og mus trekker inn

Beregninger Gjensidige har foretatt, viser at rotter og mus er verstingene når det gjelder ødeleggelser på bygningsmassen. Alene ødelegger de norske hjem for godt over 100 millioner kroner årlig. Og nå trekker de inn også i sommerhalvåret.

– Dette er skadedyr som kan være farlige også på denne årstida. De kan gnage over elektriske ledninger og skape brann. Døde rotter og mus kan i tillegg gjøre skade på treverk, og gi store luktproblemer, ifølge Andersen.

Rotte fanget i kjøkkenskap

Rotter klart å åpne kjøkkendøra og komme seg ut i huset. Denne rota i samme skapet, kom ikke så langt.

Foto: privat

Skrekkeksempel

Han forteller om et ferskt skrekkeksempel der rotter hadde klart å komme seg inn bak kjøkkeninnredningen i en bolig, og videre klart å utløse åpningsmekanismen i et såkalt "touch" skap.

–Rottene hadde dermed fri tilgang ut på kjøkkengulvet og videre inn i stue og andre rom i boligen.

Ikke så eksotisk lenger

Skadedyr som tidligere ble ansett som eksotiske, er blitt en del av vår hverdag, forteller takstmannen og forteller om veggedyr og kakerlakker som blir stadig vanligere.

–Dette er kryp som følger oss hjem i bagasjen fra reiser, men som pga. av mildere klima her hjemme, nå lettere overlever og blir, sier takstmannen.

Han anbefaler profesjonell hjelp også her, og mener det ved er lurt å kontakte en takstmann dersom man finner de verste skadedyrene hjemme.

Veggdyrproblem øker i vesten

Veggedyr trives bedre her hjemme pga. av mildere klima, ifølge Roger Andersen.

Foto: ABS Skadedyrkontroll