NRK Meny
Normal

Midlertidig stans ved Elkem Solar

På grunn av den vanskelige markedssituasjonen i solcellemarkedet stanser Elkem Solar produksjonen i Kristiansand midlertidig.

Elkem Solar stanser midlertidig produksjonen av silisium. Dette vil føre til permitteringer blant de 225 ansatte.

SE VIDEO: Elkem Solar har, i likhet med resten av bransjen, slitt i lengre tid på grunn av et vanskelig marked. Nå stoppes prdukjsonen i Kristiansand midlertidig.

Direktør i Elkem Solar, Trond Sæterstad, sier at ansatte ved Elkem Solars anlegg i Kristiansand berøres av permitteringer.

Trond Sæterstad

Direktør i Elkem Solar, Trond Sæterstad, poengterer at produksjonsstansen er midlertidig og at tiden uten produksjon brukes til å forbedre produksjonen.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Jeg forstår at dette kan skape bekymring blant våre ansatte, men Elkem Solar i Kristiansand vil fortsette å spille en viktig rolle i solcelleindustrien.

– Det er bygget opp stor overkapasitet i bransjen og industrien er inne i en fase der produksjonen tilpasses etterspørselen, sier Sæterstad.

Fabrikken i Kristiansand er en av Norges største industrielle fastlandsinvesteringer. I 2011 ble Elkem solgt til China National Bluestar Group, og har Kina som sitt hovedmarked.

Vanskelig marked

Overkapasitet i solindustrien har ført til massenedleggelser av wafer- og solcellefabrikker verden rundt.

Her hjemme har REC stengt stengt alle sine fabrikker, mens de resterende aktørene sliter. Problemet er kort og godt at det produseres for mange solceller i forhold til det som er etterspurt.

Elkem Solar gikk med 576 millioner kroner i underskudd i 2011. På tre år har bedriften tapt 2,2 milliarder.

Har fortsatt troen

For ett år siden ble deler av bedriften stengt og 120 ansatte permittert. I juli var Elkem Solar positive til at utviklingen i markedet var i ferd med å snu, og varslet at de ville øke produksjonen av silisium til solcelleindustrien med 25 prosent neste år.

Nå stenges hele produksjonen, men fortsatt har direktøren troen på at markedet vil snu.

– Markedet for solenergi vil fortsette å vokse i fremtiden, og Elkem Solar har en teknologi som gir oss et vesentlig konkurransefortrinn i forhold til andre produsenter. Vi stiller derfor sterkere enn våre konkurrenter når markedet tar seg opp igjen, sier Sæterstad.

Elkem Solar produserer høyrent silisium til solcelleindustrien. Bedriften bruker kun en firedel av energien, sammenlignet med tradisjonell silisiumproduksjon.

Flytter arbeidere

Ansatte i Elkem Solar ble i et informasjonsmøte onsdag ettermiddag varslet om at midlertidige permitteringer ikke kan unngås. Omfanget av permitteringer vil bli klart i løpet av de neste ukene.

For at færrest mulig skal bli permittert mens solcelleanlegget står, er det etablert et apparat for å gi ansatte i Elkem Solar jobb i Elkems- og Bluestars enheter både i og utenfor Norge.

Hovedtillitsvalgt Terje Andre Hansen ved Fiskaa Verk Arbeiderforening sier at de ansattes representanter jobber tett sammen med ledelsen i å finne gode løsninger for flest mulig av de ansatte gjennom denne perioden.

– Det var selvsagt trist å motta beskjeden om behov for midlertidige permitteringer, men vi er i god dialog med Elkem Solars ledelse, og er fornøyd med prosessen så langt, sier Hansen.

Deler av den eksisterende organisasjonen i Kristiansand vil gjennomføre
forbedringsprosjekter ved Elkem Solar under produksjonsstansen.