– Jeg har hatt fine samtaler med barn og voksne

100.000 norske barn utsettes for vold og overgrep hvert år. Disse barna ligger kronprinsesse Mette-Marits hjerte nær. I dag møtte hun flere av dem.

Mette-Marit hos Stine Sofie Senteret

Ada Sofie Austegard var tydelig stolt og rørt da hun ønsket Kronprinsesse Mette-Marit velkommen. Kronprinsessen fikk først en omvisning og møtte de som bor der denne uka før alle samlet seg i storsalen for informasjon og taler. Pressen fikk ikke være med inn på senteret av hensyn til beboerne.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Å få komme hit og lære mer om det viktige arbeidet som foregår på senteret hver eneste dag har vært en opplevelse for meg, sier kronprinsesse Mette-Marit til NRK.

Hun har nettopp kommet ut etter halvannen time inn på Stine Sofie Senteret i Grimstad. Her fikk hun omvisning, informasjon om arbeidet som gjøres og møtte barna i alderen 2- 18 år som bor på senteret denne uka.

For kronprinsesse Mette-Marit var det møtene med disse som gjorde aller mest inntrykk.

– Jeg har hatt fine samtaler med barn og voksne som føler at dette er et godt tilbud, at de blir godt ivaretatt og får nyttige verktøy for framtiden sin, forteller hun.

Onsdagens kongelige besøk var det første noen gang for kurs – og mestringssenteret. Siden åpningen for snart to år siden har nesten 600 voldsutsatte barn og unge hatt et opphold her.

Mette-Marit reiser

Generalsekretær Ada Sofie Austegard viste Kronprinsesse Mette-Marit rundt på Stine Sofie Senteret onsdag ettermiddag. Det er aller første gang det snart to år gamle mestringssenteret i Grimstad har kongelig besøk.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Får en mulighet til mestring

Kronprinsesse Mette-Marit mener vi bør være stolte av å ha et slikt unikt senter i Norge.

– Jeg synes det er veldig fint at det finnes et slikt lavterskeltilbud. Barn med mange utfordringer kommer hit og får muligheten til mestring. For mange av dem, er det å få nye mestringsopplevelser og nye måter å takle situasjoner på, veldig viktig, sier hun.

Kronprinsessen er selv engasjert i tematikken. Hun var klar over at så mange som 100.00 barn og unge i Norge opplever vold og overgrep hvert år.

– Dette er en tematikk jeg er opptatt av og interessert i, så jeg var ganske godt orientert om disse tallene fra før, sier hun.

Generalsekretær Ada Sofie Austegard var tydelig stolt og rørt da Kronprinsessen ankom.

– Det er veldig stort at hun kommer hit. Vi startet dette med to tomme hender og har nå dette flotte anlegget, så jeg blir veldig rørt, sier Austegard.

Møtte Mette-Marit i gymsalen

I etterkant av besøket var hun svært fornøyd med hvordan det hadde gått.

– Jeg følte at Kronprinsessen var oppriktig interessert, og det gjorde meg veldig glad. At hun kommer hit, gir en anerkjennelse for de barna som er her at de er noe verdt, og det er så viktig, sier hun.

Austegard sier barna var svært spente i forkant av det kongelige besøket. Alle var samlet i gymsalen og fikk møte Kronprinsessen der etter omvisningen.

– De tok bilder med henne og fortalte hva de lærer her. En gutt sa at han synes ting ble mye lettere etter at han hadde vært her første gang fordi han skjønte mer hva som skjedde i kroppen, sier Ada Sofie Austegard.

Ada Sofie Austegard

Ada Sofie Austegard ble glad når hun merket at Kronprinsesse Mette-Marit var oppriktig interessert i arbeidet som gjøres av stiftelsen og Stine Sofie Senteret.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK