Hopp til innhold

Meteorolog: – Hold dere vekk fra kysten

Ekstremværet "Nina" er på full fart mot sørlandskysten og det kan bli både voldsomt og farlig.

Nettkamera Lindesnes

NRK har satt opp et kamera ved Lindesnes fyr. Her kan du følge med på hvordan det varslede været utvikler seg.

– Prognosene har justert seg. Dermed blir det farlig vær i Agder, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NRK.no.

Vestavinden blir så kraftig på kysten og i innlandet i ettermiddag at Meteorologisk institutt ber folk holde seg innendørs. Både på kysten og i fjellet melder de nå full storm.

Vest for Lindesnes kan det komme opp i sterk storm med en bølgehøyde på 8 til 10 meter.

– Dette er farlig vær. Folk må ikke oppsøke områder langs kysten for å se på været, sier Løvdahl.

– Å skulle se på været med barn i dag er farlig

Det er sjeldent at Meteorologisk institutt går ut å ber folk holde seg unna sjøen, men været vil bli så ekstremt at de ser seg nødt til det.

– Dette er en uvanlig situasjon og et ekstremt tilfelle. Å skulle se på været med barn i dag er farlig med den vinden som er ute nå, sier statsmeteorologen og legger til:

– Voksne kommer til å ha vanskeligheter med å stå på beina. Da kan dere tenke dere hvordan et barn på 20 kilo vil ha det.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Høllen i Søgne
Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Politiet: – Hør på meteorologene

Agder politidistrikt og 110-sentralen har styrket beredskapen på operasjonssentralene og følger nøye med på ekstremvær-situasjonen i landsdelen.

Operasjonsleder Magne Storaker i politiet ber folk følge med på værmeldinger og høre på det meteorologene anbefaler.

– Vi ønsker ikke at folk skal gå i fjellet og langs sjøen når meteorologene melder slikt vær. Ikke dra ut nær kysten for å se på været, sier han.

Politidirektoratet oppdaterer politidistriktet fortløpende og skulle det skje hendelser utenom det vanlige vil det bli satt i verk en beredskapsplan.

– I fjellet kan det bli umulige kjøreforhold. Hør på meteorologene. De kan været bedre enn oss, sier Storaker.

Ekstremvarselet fra meteorologisk institutt:

Aust-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vindkast på 30 m/s i lavlandet. Minkende vind natt til søndag.

Vest-Agder:

Fra lørdag ettermiddag vestlig full storm på kysten og i fjellet. Fra sent lørdag ettermiddag vestlig sterk storm på kysten vest for Lindesnes og bølgehøyder på 8-10 m. Også kraftige vindkast i lavlandet på omkring 30 m/s. Minkende vind natt til søndag.

Årets første storm traff ikke landsdelen så hardt som ventet i dag, men langs deler av kysten fikk man likevel merke naturkreftene godt, og kanskje aller mest på Lista. Men både mennesker og landskap på Lista er vant til mye vind.