NRK Meny
Normal

Metamfetamin-bruken øker

Bruken av det narkotiske stoffet metamfetamin øker i Arendal. Og hverdagen for de som jobber med rusmisbrukere er blitt mye tøffere.

Rusavhengige

Omsetningen og bruken av det syntetiske stoffet metamfetamin har økt betraktelig i Arendal de siste to årene.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

De siste to årene har omsetningen av det narkotiske stoffet metamfetamin økt betraktelig i Arendal.

Det syntetiske stoffet gjør rusmisbrukerne mer aggresive og uberegnelige. Hverdagen for de som jobber med rusmisbrukere har blitt mye tøffere, og flere av de ansatte på Natthjemmet i Arendal føler seg til tider utrygge på jobb. Det forteller miljøarbeider Trine Furuvald.

– De blir aggressive, usaklige og får mer psykoser. Vi bruker nå politiet og vaktselskap mer de siste to årene, enn vi har gjort før, sier Furuvald.

Er redd på jobb

Hun har blitt utsatt for fysisk vold flere ganger de siste månedene. I flere av tilfellene har gjerningspersonen trolig vært i metamfetaminrus. Flere av de ansatte på Natthjemmet føler seg til tider utrygge på jobb.

– Jeg må si at jeg i alle fall er veldig redd når folk har holdt på med dette ei stund. Spesielt unge folk, som ikke har fått kjørt seg inn ordentlig, og er på nedtur. Da er jeg redd. Da går jeg rundt med pepperspray, sier Furuvald.

Stadig flere bruker metamfetamin

Ifølge politiet har omsetningen av metamfetamin økt betraktelig de siste to årene. Stoffet er nå et av de vanligste rusmidlene i Arendals-distriktet.

Svein Arild Reiersølmoen er pastor på dag- og aktivitetssenteret T5. Også her opplever de stadig oftere brukere i metamfetaminrus.

– Selv om vi har gode relasjoner til dem og kjenner dem godt, merker vi at psykosen gjør at de ikke kjenner oss. Selv synes jeg ikke det skaper utrygghet, men man hører jo hva de kan være i stand til å gjøre, og det er klart at det slipper man aldri helt unna, sier Reiersølmoen.