NRK Meny
Normal

Mest UV-stråling i sør

Landvik i Grimstad er den målestasjonen i landet hvor det er registrert mest UV-stråling i sommer. Strålingen har vært sterk i år, men ikke rekordhøy, ifølge Statens strålevern.

Soling

Sol - sommer - stråling. Med mye sol er det viktig å følge med i hvor sterk UV-strålingen er.

Foto: Scanpix

Tre ganger siden 1996 er det målt høyere UV-stråling på Landvik enn i år. Det går fram av målinger fra Statens strålevern som har målt UV-strålingen siden 1996.

Målestasjon Landvik

Bioforsk i Landvik har registrert UV-stråling siden 1996.

Foto: Leif Dalen / NRK
UV-indeks Landvik

UV-indeksen på Landvik målestasjon 1. august 2014.

Foto: Skjermdump
Sol-app

Sol-appen 'Min soltid'.

Foto: Skjermdump

Den sørligste stasjonen i UV-nettverket er lokalisert ved Bioforsk Øst avdeling Landvik ved Grimstad.

– Selv om det har vært mye sol i år, er det ikke spesielt høye UV-verdier, sier forsker Bjørn Johnsen i Statens strålevern.

– Årsaken er at ozonlaget har vært normalt. Men verdiene vi har målt på stasjonen på Landvik i sommer, ligger allikevel på «4.-5.-plass» i forhold til alle UV-målinger i perioden 1996-2014.

Målinger flere steder i landet

Det norske UV-nettverket består av ni målestasjoner fra Landvik ved Grimstad i sør til Ny-Ålesund på Svalbard i nord. Plasseringen er valgt for å gi størst mulig variasjon, og dekker områder som er representative for landbruk (Kise), har høy befolkningstetthet (Oslo) og høyt antall soltimer i løpet av sommermånedene (Landvik).

Statens strålevern har utabeidet tabeller som viser akkumulerte månedsdoser UV-stråling i Joule pr. kvadratmeter. Dette er noen av tallene for juli i år:

Landvik: 85543, Blindern: 82536, Kise, Mjøsa: 82379, Østerås 80700, Trondheim 73836, Andøya 70315 og Bergen 68407. Ny-Ålesund 44422.

«Jordens solbrille»

På nettsidene til Statens strålevern og yr.no går det an å sjekke hvor sterk sola er en bestemt dag på et bestemt sted. UV-indeksen er et mål på hvor intens UV-stråling fra solen vi utsettes for. Jo høyere UV-indeks, desto sterkere stråling. Og jo høyere UV-stråling, desto større behov for solbeskyttelse.

Av oversiktene går det fram at Landvik målestasjon i Grimstad hadde indeksen 6,5 på den solrike dagen 3. juli, mens tallene for dagene 8. juni og 16. juli var 6,2

Nest etter solhøyden, er tykkelsen av ozonlaget – jordens solbrille – den viktigste faktoren som regulerer UV-indeksen. Redusert tykkelse av ozonlaget fører til økt ultrafiolett stråling ved jordoverflaten.

Sjekk UV-indeksen der du er

Norge er blant de land i verden som har mest føflekkreft. Rundt 90 prosent av tilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det er en av grunnene til at Statens strålevern følger med i hvor sterk UV-strålingen er.

Alt over indeks 6 blir karakterisert som sterk stråling. Da er beskyttelse mot sola nødvendig.

– Ta pauser fra solen mellom kl. 12-15. Bruk klær, hodeplagg og solbriller. Og smør deg med solkrem med høy faktor (minst 15), er rådet fra strålevernet.

Apoteker Tore Jakob Meltevik på Aquarama Apotek i Kristiansand sier han har sett en endring i folks holdning til å smøre seg, men at vi gjerne kan ble enda flinkere.

– Når strålingen er så høy, så kan man gjerne bruke høyere faktor. Det som er viktig for folk er at de bruker nok mengde og smører seg ofte nok, sier Meltevik.

Stråling også under vann

Det er faktisk også viktig å beskytte seg mot soling når man bader. Svømmer du på en halv meters dybde, når fortsatt rundt halvparten av UV-strålene deg.

Sola er på sitt sterkeste i Sør-Norge fra rundt St. Hans til og med juli. Sommersola i lavlandet i Sør-Norge har normalt en UV-indeks på 6 – noe som karakteriseres som sterk. Ved middelhavslandene er strålingen i juli på om lag 10. Da kan du bli solbrent etter mindre enn 15 minutter dersom du ikke har beskyttet huden.

Sol-app

Statens strålevern anbefaler mobil-appen «Min soltid» fra Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige. Den forteller deg hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli brent. Sol-appen hjelper deg å beregne soltid og gir fakta om blant annet sol og D-vitamin, UV-stråling og UV-indeks.

Barn på Bystranda

Solbad.

Foto: Odd Rømteland / NRK