NRK Meny
Normal

Smilefjes skal gjøre det lettere å velge spisested

Et smilefjes skal vise deg om en restaurant tilfredsstiller Mattilsynets krav.

Kenneth Røynås

Leder for Kristiansand Hotell- og restauranteierforening, Kenneth Røynås, tror merkingen vil bidra til økt kvalitet på serveringsstedene.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Fra 1. januar skal Mattilsynet starte med en ny merkeordning utenfor restauranter, kalt smilefjesordningen. Smilefjeset skal være en forenklet rapport etter Mattilsynets tilsyn på stedet.

Siri Bujordet

Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet.

Foto: Kristine Sterud / NRK

– Smilefjesordningen skal si noe om hvordan restauranten driver, og om Mattilsynet har funnet brudd på regler eller ikke, sier Siri Stavsholt Bujordet i Mattilsynet Region Sør.

Smilefjeset skal henges opp på et synlig sted utenfor spisestedet. Tre forskjellige smilefjes skal tas i bruk: et stort smil, en rett munn og en sur munn.

– Et stort smil betyr at det ikke er funnet noen brudd eller at det bare er bagatellmessige ting som er påpekt, forklarer Stavsholt Bujordet.

En strekmunn betyr at noe må rettes. En sur munn betyr at det er funnet mer alvorlige funn.

Smilefjesillustrasjon

Fra januar skal restauranter i Norge utstyres med smilefjes. Smileyene gjengir visuelt Mattilsynets rapport.

Foto: Scanpix/Illustrasjon/NRK

Informere brukerne

Formålet med smilefjesordningen er å informere forbrukerne om resultatene av Mattilsynets tilsyn.

– Det er for at brukerne skal få en lett tilgjengelig og tilrettelagt informasjon om spisestedene, sier Stavsholt Bujordet.

I tillegg til synlig merking utenfor restaurantene, vil smilefjeskarakterene også legges ut på nett og bli tilgjengelige i en app.

Rikke Meisner og Aleksander Åmli

Rikke Meisner synes det er bra at spisestedene skal merkes med smilefjes. Her er hun på Egon sammen med Aleksander Åmli.

Foto: Kristine Sterud / NRK

Bransjen er positiv til merking

Restaurantbransjen i Kristiansand er positiv til ordningen. Leder for Kristiansand Hotell- og restauranteierforening, Kenneth Røynås, tror merkingen vil bidra til økt kvalitet på serveringsstedene.

Selv om han ønsker smilefjesene velkommen, er han opptatt av at serveringsstedene skal behandles likt.

– Det er viktig at kontrollørene som skal ta disse vurderingene, får god opplæring slik at vi får en jevn og rettferdig vurdering, sier han.

Røynås er også daglig leder for restauranten Egon i Kristiansand.

Samme tilsyn som før

Ordningen gjelder bare serveringssteder som tilbereder og serverer egen mat.

Stavsholt Bujordet sier det vil bli hyppigere tilsyn, men at innholdet i dem blir det samme.

– Tilsynet skal gjøres på grunnlag av det samme regelverket som er i dag, sier hun.

Brukes allerede i Danmark

I Danmark har en smilefjesordning vært i drift siden 2001. Der kalles det å gi virksomheten en smiley, og de har fire kategorier med smilefjes.

Smilefjesordninga til Mattilsynet

Smilefjesene Mattilsynet brukte under prøveordningen i Trøndelag og Møre og Romsdal.

Foto: Mattilsynt/ANB

Mattilsynet i Norge har de siste årene hatt en prøveordning med smilefjes i Trøndelag og Møre Romsdal.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som har bestemt at smilefjesordningen skal innføres.