NRK Meny
Normal

Varsler flere aksjoner mot tiggeforbudet

Prest og musiker Ivar Skippervold varsler nye aksjoner for å protestere mot tiggeforbudet i Lillesand.

Tigger for tiggerne

Ivar Skippervold, Irina Caldarau og skuespiller Lars Emil Nielsen sammen i Lillesand sentrum under lørdagens Tigger for tiggerne aksjon.

Foto: Privat

– Vi ønsker med Tigger for tiggerne å være et korrektiv og kommentere dette vedtaket her i Lillesand, sier den engasjerte presten til NRK.

Lillesand er nemlig eneste by i Norge med tiggeforbud. Arendal vedtok et forbud i november 2014, men opphevet senere forbudet i april 2015.

Fantastisk respons

Nå varsler Skippervold nye aksjoner for å protestere mot tiggeforbudet i Lillesand. Sammen med flere andre samlet han i helga inn 10 000 kroner ved å tigge for tiggerne.

– Etter responsen vi har fått, tror jeg ikke at politikerne representerer grasrotas synspunkter i denne saken. Det var fantastisk oppslutning. Folk kom oss i møte og sa at de har lenge ventet på at noen skulle ta initiativ, sier han.

Nå skal pengene gå til å betale arbeidsgiveravgift slik at tiggerne kan arbeide hjemme hos folk.

– Vi har fått flere henvendelser fra folk som vil gi jobber til tiggerne. For eksempel rydde i hagen, eller vaske hus eller lignende, sier Skippervold.

Ikke et bemanningsbyrå

Selv om tigging for tiggerne ser ut til å gi tiggerne flere jobbmuligheter, så presiserer Skippervold at denne aksjonen er midlertidig.

– Vi skal ikke drive et bemanningsbyrå. Men vi ønsker å se på om vi det finnes en løsning for at man kan sysselsette de som kommer til landet vårt. Slik det er nå, finnes det ikke en slik løsning. Men loven krever uansett at man må betale arbeidsgiveravgift, noe disse pengene kan hjelpe til, sier Skippervold.

Setter pris på aksjonen

For tiden er det kun to rumenere som fortsatt er å se i gatebildet i Lillesand. Skippervold har daglig vært i kontakt med dem, og bedyrer at de er veldig takknemlige for den støtten aksjonen har vist.

– Det er en myte at tiggerne ikke vil jobbe. Er det noen som ikke ønsker tigging, så er det tiggerne. Alle tiggerne jeg har møtt gjennom årene, ønsker arbeid. Denne myten må vi til livs, sier han.

Låst situasjon

Fungerende rådmann i Lillesand, Geir Jenssen, sier at kommunen har registrert at det har vært en aksjon for tiggerne lørdag.

– Slik som saken er nå er dette et politisk vedtak som vi må forholde oss til, og derfor lite vi kan gjøre.

Vil kommunen innføre ordninger for å hjelpe tiggere som ønsker å jobbe?

– Her ligger utfordringene i statusen for dem som oppholder seg i kommunen. Det er dette som avgjør om man kan få hjelp eller ikke, sier Jenssen til NRK.