NRK Meny
Normal

Mer penger til Kilden

Teater- og konserthuset Kilden i Kristiansand får en økning på 23 millioner kroner i statlig støtte på neste års statsbudsjett.

Video Million-jubel i Kilden

VIDEO: Direktør for Kilden, Bentein Baardson, omfavner kulturminister Anniken Huitfeldt etter at ministeren kom med positive budsjettlekkasjer for Kilden fra neste års statsbudsjett.

Omvisning i Kilden

Kulturministeren fikk omvisning i Kilden og sier dette er et nasjonalt kulturbygg.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK
Kilden

Teater- og konserthuset Kilden får en økning på 23 millioner kroner i neste års statsbudsjett, og pengene skal gå til teater, konserter og opera og ikke husleie, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Foto: Per-Kåre Sandbakk

Det var kulturminister Anniken Huitfeldt som onsdag kom med budsjettlekkasjen, da hun var på omvisning i det gigantiske kulturbygget i Kristiansand.

Statsbudsjettet legges frem 6. oktober, men kulturministeren kostet på seg denne budsjettlekkasjen allerede nå.

Den totale statlige overføringen til Agder Teater, Kristiansand symfoniorkester og Opera Sør beløper seg dermed til godt over 95 millioner kroner i 2012.

– En sensasjon

Flere sentrale personer tilknyttet Kilden sier til NRK at de betegner dagens budsjettlekkasje som en sensasjon.

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier hun er opptatt av at flere penger fra staten ikke bare skal gå til husleie, men også til innhold.

– Jeg er opptatt av at økte statlige midler neste år ikke bare skal gå til husleie, men også til teater, konserter og opera. Folk skal få oppleve noe i dette bygget. Dette er et viktig bygg for regionen, men det er også et nasjonalt kulturbygg, sier Huitfeldt til NRK.

– Lav snobbefaktor

Regjeringen bevilger nesten like mye penger som Kilden hadde søkt om og håpet på neste år.

Og Kilden-direktør Bentein Baardson er overveldet over budsjettlekkasjen.

– Dette gikk over all forventning og vi er både glade og dypt takknemlige. Dette betyr at vi kan fylle scenene med aktivitet, og det er det viktigste. Vi er her for å gi innhold og nå har vi økonomi til å gjøre det. Vi har fire fantastiske saler, alle fortjener et fantastisk innhold, så nå er det egentlig bare opp til oss, sier Baardson, smilende.

Kulturminister Anniken Huitfeldt håper pengene vil gi et fantastisk program med lav snobbefaktor.

– Jeg er helt sikker på at de som jobber her kan skape et fantastisk program det første året. Også håper jeg at folk som aldri har vært på en konsert og hørt et symfonisk orkester, eller folk som aldri har vært i et teater, kommer hit og opplever det. Dette blir en stor inkluderende kulturarena hvor det er lav snobbefaktor og høy kvalitet, sier Huitfeldt.

Unikt samarbeid

Huitfeldt sier samarbeidet mellom teater- opera, og konsertkrefter er unikt i norsk sammenheng og hun tror at dette samarbeidet skal bære gode frukter.

– Jeg har veldig stor tro på dette samarbeidet. Det er jo unikt i norsk sammenheng at så mange flytter sammen i ett felles hus. Det har vært et samboerskap lenge, men nå blir det et ekteskap hvor en fantastisk kunstnerisk produksjon blir resultatet, sier Huitfeldt.