NRK Meny
Normal

Menneskerettskommisær kritisk til tiggeforbud

Europarådets menneskerettskommissær ber norske myndigheter droppe det foreslåtte tiggeforbud.

Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettskommissær

Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks er kritisk til det norske lovforslaget om tiggeforbud. (Arkivfoto)

Foto: Natalia Kolesnikova / Afp/Scanpix

– Lovforslaget er problematisk, og jeg var åpen overfor norske myndigheter om at jeg håper de ikke fortsetter med denne prosessen, sier Europarådets menneskerettskommissær Nils Muiznieks til NTB.

– Det ser ut til å være fristende å bruke strafferettslige metoder til å håndtere et sosialt problem. Tigging er et spørsmål om fattigdom, legger han til.

Torsdag sendte Høyre/Frp-regjeringen et lovforslag om nasjonalt forbud mot organisert tigging, alternativt generell tigging, ut på høring.

Einar Halvorsen

Arendals ordfører Einar Halvorsen åpner for revurdering dersom kommunens tiggeforbud skulle være i strid med internasjonale regler.

Foto: Svein Sundsdal

Regjeringen ga allerede 1. juli i fjor kommuner muligheten til å forby tigging lokalt.

– Kan revurderes

Arendal var først ute med innføring av tiggeforbud 10. november i fjor. Ordfører Einar Halvorsen står fast på vedtaket, men åpner for endringer dersom det skulle vise seg å være i strid med internasjonale regler.

– Arendal bystyre har fattet et lovlig vedtak om å innføre tiggeforbud. Det er også gjort ut ifra en anbefaling fra politiet. Hvis dette skulle stride mot internasjonale regler eller menneskerettigheter, er det mulig å ta opp igjen den vurderingen, men det vedtaket vi har fattet står for øyeblikket, sier Halvorsen til NRK.

– Menneskerettslige sider

Nils Muiznieks sier forslaget om å forby tigging har alvorlige menneskerettslige sider.

– Det er mange land som forbyr aggressiv tigging, men når man bare snakker om tigging som en bønn om hjelp, blir spørsmålet om man skal man forby noen å be om hjelp? Dette har også implikasjoner for ytringsfriheten, sier menneskerettstoppen.

Det ser ut til å være fristende å bruke strafferettslige metoder til å håndtere et sosialt problem

Nils Muiznieks, Europarådets menneskerettskommissær

– Rettet mot romfolk?

Muiznieks reagerer også sterkt på at det politiske ønsket om å forby tigging ifølge ham ser ut til å være avstedkommet av at det nå først og fremst er romfolk som tigger i norske byer.

– Jeg er enda mer bekymret over at det virker som dette lovforslaget ikke ser ut til å handle om tigging som sådan, men om romfolk som tigger. Hvis det blir iverksatt mot romfolk, kan vi snakke om diskriminering – kanskje ikke direkte, men indirekte, legger Muiznieks til.

Europarådets menneskerettskommissær er, i likhet med generalsekretær Thorbjørn Jagland og parlamentarikerforsamlingen, én av rådets ulike institusjoner.

Høringsfristen for regjeringens forslag om forbud mot tigging er satt til 15. februar.

(©NTB/NRK)

Created by InfoDispatcher